Η απορία είναι αν ακούει τους συμβούλους του ή αν οι σύμβουλοί του λένε ακριβώς αυτά που εκείνος θέλει να ακούσει… Εκτός κι αν θεώρησε ότι το «ελάτε να με συλλάβετε» είναι αντίστοιχο του «μολών λαβέ» του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. Εδώ που τα λέμε, δεν θα με ξάφνιαζε -στο μυαλό του- ο παραλληλισμός! Ως ανιστόρητος κι απαίδευτος, χρησιμοποιεί «ελληνικούρες» για να εντυπωσιάσει, στήνοντας προφίλ όψιμου αρχαιολάτρη.
Τι προκάλεσε την πρόσκλησή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «να τον συλλάβει» και η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, επειδή ήταν τόσο θεατράλε, διασκέδασε όσους πολίτες δεν αρέσκονται στην υπερβολή και στη στρέβλωση των πολιτικών ζητημάτων για «μικροκομματικά προεκλογικά συμφεροντάκια». Ιδίως όταν πρόκειται για θέματα Δικαιοσύνης. Δηλαδή, ο Τσίπρας ξένισε εκείνους τους οποίους επιχειρεί να προσεγγίσει. Θα μπορούσε, για παράδειγμα -και θα είχε νόημα-, να ζητήσει τη σύλληψή του, Ιούλιο 2015, εν είδει αυτογνωσίας, ενσυνείδησης και συντριβής για τις επικίνδυνες πλάνες του, υπογράφοντας το δικό του Μνημόνιο. Αλλά, ακόμη, παραμένει «ούτος εκείνος» του 2014.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Πάμε από την αρχή: Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, υποστήριξε ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών δεν έχει αρμοδιότητα, στο πλαίσιο του νέου νόμου που ψηφίστηκε, να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν, για λόγους εθνικής ασφάλειας, ήταν τα τηλέφωνά τους υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Και ότι δεν μπορεί να απευθύνεται στους παρόχους, τη στιγμή που λειτουργεί η καθορισθείσα εκ του νόμου τριμελής Επιτροπή, στην οποία μέλος της είναι ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Οι Ανεξάρτητες Αρχές ασκούν την εκ του Συντάγματος αρμοδιότητά τους χωρίς να ενημερώνουν κανέναν, παρά μόνο τη Βουλή και την εισαγγελική Αρχή, σε περίπτωση διαπίστωσης εγκλήματος. Αλλά ποιος ελέγχει τα μέλη της ΑΔΑΕ; Κάποιοι πρόεδροι Ανεξάρτητων Αρχών φαίνεται ότι υπερβαίνουν το ρόλο που τους επιφυλάσσει ο νόμος. Μπορούν να υποκαταστήσουν την εκτελεστική εξουσία; Το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και η φιλελεύθερη δημοκρατία θα τίθενται στην κρίση των Ανεξάρτητων Αρχών;
Οπως και να είναι, «αρχή άνδρα δείκνυσι», δίδασκε ο Βίας από την Πριήνη της Ιωνίας -ένας από τους επτά σοφούς που θαύμαζε ο Ηράκλειτος- και που αυτή η διδαχή του δεν έχασε την αξία της με το πέρασμα των αιώνων. Εξακολουθεί να αποτελεί το μέτρο αξιολόγησης εκείνων που ασκούν εξουσία.