Αντίστοιχη εικόνα επικρατούσε στον τομέα της στεγαστικής πίστης. Τα δάνεια χορηγούνταν με το σταγονόμετρο και με επιτόκια 16%-20%, απαγορευτικά για τη μέση οικογένεια. Τότε, λοιπόν, ο ιδρυτής της Alpha Bank, ο αείμνηστος Ιωάννης Κωστόπουλος, προχώρησε σε μία κίνηση που κυριολεκτικά άλλαξε την εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Ανακοίνωσε τη χορήγηση στεγαστικών δανείων με μονοψήφιο επιτόκιο 8%- 9% και συνόδευσε την κίνηση αυτή με επιθετική διαφήμιση στον Τύπο, αναλύοντας στους πολίτες τα οφέλη για την αγορά πρώτης κατοικίας. Επρόκειτο, ουσιαστικά, για μια «επανάσταση» στον τομέα της στεγαστικής πίστης. Ο διορατικός Κωστόπουλος αντιλήφθηκε πρώτος ότι η τράπεζα όχι μόνο δεν θα έχανε από τη μείωση των τόκων που θα εισέπραττε, αλλά αντιθέτως θα πετύχαινε τη διεύρυνση του μεριδίου της στην αγορά και ταυτόχρονα θα έδενε τους πελάτες με την Alpha Bank.
Και πράγματι, η κίνηση αυτή άλλαξε τη ροή των πραγμάτων. Ολες οι τράπεζες ακολούθησαν την Alpha Bank και ξεκίνησε ένας «πόλεμος» μείωσης επιτοκίων. Το στεγαστικό δάνειο έγινε προσιτό για τη μέση οικογένεια και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά απέκτησαν κατοικία καταβάλλοντας ως δόση το ενοίκιο που μέχρι τότε πλήρωναν. Η κτηματαγορά αναπτύχθηκε μαζί με όλα τα συναφή επαγγέλματα, η χώρα έμπαινε στο ευρώ με τα επιτόκια δανεισμού να έχουν συγκλίνει με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, η οικονομία αποκτούσε νέες προοπτικές, ύστερα από τα στεγαστικά η πτώση του κόστους στα επιχειρηματικά δάνεια ήταν μονόδρομος.
Γιατί κάνουμε αυτή την ιστορική αναδρομή; Γιατί από την ελληνική οικονομία σήμερα λείπουν οι πραγματικοί τραπεζίτες, περισσεύουν οι διαχειριστές και οι ευθυνόφοβοι, που αναφέρονται μόνο σε απρόσωπα μετοχικά funds και δεν τολμούν να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και ταυτόχρονα θα κάνουν τη διαφορά στην αγορά.
Με διψήφιο πληθωρισμό, κρατούν μηδενικά τα επιτόκια καταθέσεων τιμωρώντας τους αποταμιευτές. Αλήθεια, έχουν αντιληφθεί τι όφελος θα είχαν εάν λάνσαραν λογαριασμούς π.χ. με επιτόκιο ταμιευτηρίου 2% με 3%; Πόσο θα βελτίωναν την εικόνα, αλλά και το πελατολόγιό τους προωθώντας την αποταμίευση και διευρύνοντας την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών τους;
Δεν το κάνουν, αρκούνται στο να εισπράττουν υπέρογκες προμήθειες από τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές (άλλο μεγάλο ζήτημα) και προτάσσουν τη διαχείριση της καρέκλας τους από την πραγματοποίηση του ρόλου που έχουν αναλάβει για την οικονομία. Ο Κωστόπουλος και οι άλλοι σπουδαίοι τραπεζίτες της εποχής του δεν θα έμεναν αδρανείς βλέποντας την οικονομία να έχει προοπτικές και να ψάχνει έναν νέο βατήρα ανάπτυξης. Για αυτό και λείπουν τόσο πολύ από την αγορά.
ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Αυτές τις ημέρες, εκατοντάδες απόφοιτοι Λυκείου, που έχουν ζητήσει να δουν τα γραπτά των πανελλαδικών εξετάσεων, διαπιστώνουν σε αρκετές περιπτώσεις ότι αδικήθηκαν από την τελική βαθμολογία που έλαβαν. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, μπορούν να δουν τα έγγραφα, τα οποία καταστρέφονται στο τέλος κάθε έτους, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν νέα βαθμολόγηση ή να προσφύγουν σε δικαστήριο ή άλλη Αρχή. Βλέπουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο. Ειδικά για τους μαθητές της Αττικής, τα γραπτά των οποίων μεταφέρονται σε πόλεις της περιφέρειας, ακούμε πολλά παράπονα για τον τρόπο βαθμολόγησης. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που έχει ευαισθησία σε θέματα ίσης μεταχείρισης των μαθητών, θα πρέπει να καθιερώσει δικαίωμα προσφυγής των υποψηφίων για τη βαθμολόγηση των γραπτών τους από μία δευτεροβάθμια επιτροπή. Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν αδικίες από εκπαιδευτικούς που εξέτασαν γραπτά ελαφρά τη καρδία ή πολύ απλά έκαναν λάθη, τα οποία όμως μπορεί να αλλάξουν την πορεία ενός νέου ανθρώπου.