ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, μάθαμε ότι υπάρχει απόφαση του Δήμου Ρόδου, ώστε να σφραγιστεί η επιχείρηση, με ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης την 20ή Ιουνίου. Αραγε, γιατί τόσες ημέρες αργότερα;
ΕΩΣ εδώ, λοιπόν, όλα φαίνονται φυσιολογικά. Από εδώ και πέρα, όμως, αρχίζει η παράνοια. Γιατί, αμέσως μετά μάθαμε ότι πρόκειται για το ίδιο beach bar το οποίο και πέρσι είχε κάνει τις ίδιες αυθαίρετες κατασκευές, είχε γίνει πρώτο θέμα σε όλη τη χώρα και υποτίθεται πως είχε σφραγιστεί.
ΤΑ ερωτήματα είναι πολλά. Τελικά, πέρσι, είχε μπει λουκέτο στο beach bar και αν ναι, πότε; Είναι δυνατόν μια επιχείρηση που πέρσι είχε παρανομήσει και αυθαιρετήσει, να ξαναπαίρνει άδεια λειτουργίας; Και, αφού παίρνει άδεια λειτουργίας, είναι δυνατόν να μην ελέγχεται από την πρώτη ημέρα που ανοίγει για να υποδεχθεί τουρίστες ως υπότροπη;
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΤΟ περσινό κίνημα της ξαπλώστρας «ξύπνησε» την κυβέρνηση. Τα υπουργεία είναι αλήθεια πως κινητοποιήθηκαν. Πέρα από τα λουκέτα και τις κατεδαφίσεις που έγιναν, δημιουργήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyCoast -παντού και πάντα απαιτείται η σωτήρια επέμβαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εως σήμερα έχουν γίνει σχεδόν 2.000 καταγγελίες για παραβάσεις από beach bars.
ΤΟ θέμα, βέβαια, είναι πότε θα γίνουν οι έλεγχοι των καταγγελιών. Πότε θα μπουν τα πρόστιμα. Πότε θα μπουν τα λουκέτα. Γιατί, είναι γνωστή η τακτική κάποιων δήμων, να σφραγίζουν τις επιχειρήσεις τον… Οκτώβριο, αφού έχει λήξει η θερινή τουριστική περίοδος.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο. Για αρχή, ας προβλέπει κάτι πολύ απλό: Οποιος επιχειρηματίας υποπίπτει σε βαριές παραβάσεις και αυθαιρεσίες να μην μπορεί να υποβάλει καν εκ νέου συμμετοχή σε οποιαδήποτε δημοπρασία για χρήση αιγιαλού. Μόνο αυτό θα ήταν αρκετό, για να τελειώνει το παραμύθι με τους μεγαλοπαραβάτες. Μήπως είναι και αυτοί γνωστοί άγνωστοι; Οχι, βέβαια, έχουν ονοματεπώνυμο.
ΑΠΟ εκεί και πέρα, θα έπρεπε, επίσης, οι ποινές να επιβάλλονται αυθημερόν. Και το σφράγισμα της επιχείρησης και το ξήλωμα των αυθαίρετων κατασκευών και τα πρόστιμα.
ΓΙΑΤΙ, ναι, να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη. Να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της χώρας, αλλά πρέπει να υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί, για να μην καταστρέψουμε ούτε το περιβάλλον ούτε το προσφερόμενο προϊόν.