Και ο πιο Ελληνας. Εκτός από βαθύς γνώστης του αθλήματος ο Γιάννης Ιωαννίδης που απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα δεν είχε πρόβλημα με χαϊμαλιά από το Αγιο Ορος να ζητάει τη βοήθεια από τις θείες δυνάμεις. Επειδή, όμως, οι επιτυχημένοι προπονητές δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, ζητούσε και από τις υπόλοιπες μεταφυσικές δυνάμεις. Ηταν διάσημος για τις προλήψεις του.
Στη δεκαετία του ‘80 ο Αρης είχε κερδίσει τον ΠΑΟΚ στο Αλεξάνδρειο. Το πούλμαν της αποστολής είχε αργήσει, μπήκε ανάποδα σε ένα μονόδρομο. Από εκείνη τη φορά κάθε φορά που έπαιζε ο Αρης με τον ΠΑΟΚ το πούλμαν έπρεπε να μπαίνει ανάποδα στον ίδιο μονόδρομο.
Τα γούρια του Ιωαννίδη ήταν θρυλικά. Πολλά από αυτά απόκρυφα. Δηλαδή ενώ δεν έχουν συμβεί, χρεώνονται σε έναν θρύλο αφού οι ιστορίες θα μπορούσαν να γίνουν. Για παράδειγμα, ότι ένας παίκτης άργησε να κατέβει από το δωμάτιο πριν από ένα ματς με την Πάτρα, έχασε το πούλμαν και έπρεπε να πάει στο γήπεδο μόνος του. Από τότε σε κάθε ματς το πούλμαν ξεκινούσε έχοντάς τον αφήσει στο ξενοδοχείο.
Αλλες ιστορίες είναι πραγματικές. Οπως αυτή που όταν ο Ιωαννίδης ήταν φοιτητής της Γεωπονικής, πήγαινε σε καφενείο «Εκάλη» της Θεσσαλονίκης και έλεγε ότι θα πάρει το πανεπιστημιακό πρωτάθλημα. Ολοι λέγανε «Ασε μας, ρε Γιάννη. Ο μόνος που ξέρει μπάσκετ στη Γεωπονική είσαι εσύ». Η Γεωπονική, όμως, έφτασε στον τελικό με την Ιατρική και ο Ιωαννίδης συνέχισε να πηγαίνει κάθε μέρα στο καφενείο που σύχναζαν οι φοιτητές της Ιατρικής και να λέει «Την Παρασκευή στις πέντε ελάτε να δείτε πώς θα το σηκώσουμε». Την Παρασκευή πράγματι πήγαν. Για να δουν τον Ιωαννίδη να κρατάει το κύπελλο και να τους λέει «Το πήραμε χωρίς αγώνα. Το ματς ήταν την Πέμπτη».
Το «αιωνία του η μνήμη» είναι μια φράση που από συνήθεια λέμε. Στην περίπτωση του «Ξανθού», του Ελληνα προπονητή που μαζί με τον Γκάλη πέρασαν το μπάσκετ σε άλλο επίπεδο, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Κριτήριο η καθημερινότητα
Το πολιτικό φρόνημα των δημάρχων πρέπει να απασχολεί τον ψηφοφόρο όσο τον απασχολούν τα πολιτικά πιστεύω του υδραυλικού που φώναξε στο σπίτι. Πριν από βουλευτικές εκλογές το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών αποτελεί πρόκριμα αλλά ιδιαίτερα στην περίπτωση που έπονται ο ψηφοφόρος πρέπει να ψηφίζει με κριτήριο την καθημερινότητα. Οσο ισχύει το απόφθεγμα του Ντενγκ Ξσιάο Πινγκ «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια», ισχύει και το «δεξιός δήμαρχος, αριστερός δήμαρχος, δεν έχει σημασία, αρκεί να μαζεύει τα σκουπίδια».
Αντίθετα, είναι δύσκολη η γνώμη για τον περιφερειάρχη. Για τον δημότη ο περιφερειάρχης είναι τόσο απόμακρος όσο ο υπουργός. Οπότε ο ψηφοφόρος μπορεί να έχει έναν γενικό μπούσουλα που προκύπτει από το κόμμα που προέρχεται ο επίδοξος περιφερειάρχης. Με αποτέλεσμα το «13 περιφερειάρχες για 13 περιφέρειες» από σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι ένας εφικτός στόχος. Οχι μόνο για τον Μητσοτάκη αλλά και τον Στράτο Φαναρά της Metron Analysis που το χαρακτήρισε ακραίο σενάριο αλλά εφικτό στόχο.
Τέλος, αν έχετε τα εκλογικά δικαιώματα σε δήμο που έχετε σταματήσει να μένετε, δεν είναι ανάγκη να ψηφίσετε δήμαρχο. Σε τόσο στενές σχέσεις, στους ξένους δεν πέφτει λόγος.
ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΦΙΛΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΓΟ
Οπως και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Υγείας για να «σπάσει αβγά». Για να αλλάξει πρακτικές δεκαετιών και να ενοχλήσει συμφέροντα που ένας πολιτικός με κομματικές δεσμεύσεις θα δυσκολευόταν να κάνει.
Δύο από τις πρώτες ενέργειες του Χρυσοχοΐδη ήταν η παύση της διοίκησης του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» αφού «διαιωνιζόταν μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του νοσοκομείου» και η μη ανανέωση της σύμβασης του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρη Φιλίππου με αφορμή τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΦ και τη διαχείριση του θέματος των ελλείψεων στα φάρμακα. Την τακτική που οδήγησε στις ελλείψεις του πρώτου εξαμήνου του ‘13 που κάποιος πήγαινε στο φαρμακείο και μπορεί να μην έβρισκε τα κοινότερα των φαρμάκων.
Το αστείο της υπόθεσης ήταν το διαζύγιο. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ ανέβασε ανάρτηση σύμφωνα με την οποία παραιτείται ευχαριστώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Η «παράλειψη» του ονόματος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν μπορούσε να περάσει έτσι. «Η θητεία του προέδρου του ΕΟΦ έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου, άρα δεν καταλαβαίνω από πού παραιτήθηκε», είπε στη Βουλή ο Χρυσοχοΐδης δείχνοντας ότι στη θητεία του δεν πρόκειται να δημιουργήσει φίλους, αλλά έργο.