ΚΑΤΙ που αρχικά είχε ομολογήσει ο επί ΣΥΡΙΖΑ αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Στη συνέχεια, το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Τσακαλώτος. Και, στο τέλος, το βροντοφώναξε ο Πολάκης λέγοντας πως «τον… ακουμπήσαμε στη μεσαία τάξη»!
ΤΙ είπε λοιπόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πως οι μεγάλες μειώσεις φόρων δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αρα, προφανώς, η μεγαλύτερη ανάπτυξη έρχεται μέσα από την υπερφορολόγηση;
ΠΟΙΟΣ τα λέει αυτά; Εκείνος που είχε δηλώσει στη Βουλή πως αν μείωνε κι άλλο το αφορολόγητο, θα παραιτείτο! Οπως, βέβαια, θυμάται όλη η Ελλάδα, τελικά μείωσε κι άλλο το αφορολόγητο και συνέχισε να κάθεται στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών.
ΑΛΛΑ δεν τρέχει και τίποτα. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν πως θα έσκιζε τα Μνημόνια και μετά έγινε το μνημονιακότερο κόμμα της μνημονικής εποχής, στις μειώσεις του αφορολόγητου θα κόλλαγε ο κ. Τσακαλώτος;
ΝΑ δούμε, όμως, μια στιγμή ποιους φόρους πλουσίων μείωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34% αφορούσε στους πλούσιους ή στους ευάλωτους και στη μεσαία τάξη; Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δεν αφορούσε στη μεσαία τάξη; Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία εισοδήματος από το 22% στο 9% δεν ήταν κι αυτή μια ανάσα για τη μεσαία τάξη; Η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 55%; Ακόμα και η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 22% δεν ενίσχυσε τις επιχειρήσεις, ώστε να διαθέσουν κέρδη για επενδύσεις και προσλήψεις;
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΑΡΑ, για ποιους φόρους πλουσίων μιλάει ο κ. Τσακαλώτος;
ΚΑΙ, στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έβαλε στην κουβέντα και το στραπάτσο της κυβέρνησης Τρας στη Βρετανία, που αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις μειώσεις φόρων που εξήγγειλε.
ΕΙΠΕ, μάλιστα, πως ούτε οι αγορές πιστεύουν τις μειώσεις φόρων, γι’ αυτό και έγινε ό,τι έγινε στη Βρετανία. Και έφτασε στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι οι αγορές δεν πιστεύουν και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η αλήθεια είναι ότι οι αγορές «βομβάρδισαν» τη βρετανική οικονομία επειδή το πρόγραμμα της Τρας ήταν μη κοστολογημένο. Ηταν κούφιο. Στην πραγματικότητα, στη Βρετανία συνέβη ό,τι συνέβη και στην Ελλάδα το 2015. Τότε που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι σύντροφοί του έλεγαν ό,τι τους κατέβαινε και παραλίγο να βγάλουν τη χώρα από την ευρωζώνη.
ΜΕ όλα αυτά δεν πρέπει να απορούν στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα χάσουν και πάλι στις επερχόμενες κάλπες. Για έναν απλό λόγο. Πιο πιθανό είναι να βγει σε εκείνο το ραντεβού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, παρά να επιβεβαιωθούν οι οικονομικές του θεωρίες…