Θεμιτή, βέβαια, η φιλοδοξία να γεμίσεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό, αλλά αν δεν είσαι επικούρειος φιλόσοφος ή χριστιανός ιερέας, θα πρέπει να έχεις μια καλή εναλλακτική για το κοινό.
Ο συγγραφέας Στεφάν Αγίξ, ένας Γάλλος πρώην πολεμικός ανταποκριτής που εισπήδησε στα άγνωστα γι’ αυτόν χωράφια της Ιατρικής και της μοντέρνας Φυσικής, ισχυρίζεται ότι του πήρε μια ζωή να συγκεντρώσει στοιχεία από τον χώρο των νευροεπιστημών, παίρνοντας αφορμή από τον θάνατο του αδελφού του. Το δυσάρεστο συνέβη όταν ήταν 32 χρόνων, και σήμερα, στα 56, ισχυρίζεται ότι έχει τις απαντήσεις, με βάση και δικές του εμπειρίες. Οχι, δεν… πέθανε και ξαναγύρισε, αλλά πειραματίστηκε με ψυχοτρόπες ουσίες.
Το συμπέρασμά του: «Ιδού τι συμβαίνει όταν “σβήνει” ο εγκέφαλος. Θάνατος δεν υπάρχει. Πεθαίνει το σώμα, αλλά η συνείδηση εξακολουθεί να ζει σε μια άλλη διάσταση».
Δεν ακούγεται πολύ διαφορετικό από τις θρησκευτικές διδαχές για τη μετά θάνατον ζωή, αλλά ο Αγίξ σαφώς δεν το εννοεί έτσι. Πηγαίνοντας πέρα και από τις ιατρικά καταγεγραμμένες επιθανάτιες εμπειρίες, μιλά στην πραγματικότητα για αποσύνδεση της συνείδησης από τον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να συμβεί και ενόσω είμαστε ζωντανοί! Με αυτή την τεχνική, πάνω στην οποία φέρονται να πειραματίστηκαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με το πρόγραμμα Stargate, υποτίθεται ότι μπορείς να αντιληφθείς πράγματα που συμβαίνουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Εν ολίγοις, ο εγκέφαλος περιορίζει και μπλοκάρει τη συνείδησή μας στον χωρόχρονο, ενώ η απενεργοποίησή του τρόπον τινά μας «απελευθερώνει». Ω, λα λα!
Με τέτοιες θεωρίες περνάει ευχάριστα η ώρα στο κρεβάτι, δίπλα στη λάμπα του κομοδίνου. Αν αποδειχθούν και αληθινές, τόσο το καλύτερο. Προς το παρόν, το «La mort n’ existe pas» έχει γίνει μπεστ- σέλερ της χρονιάς στη Γαλλία και τώρα ξεκινάει φιλόδοξα στην Ιταλία, ως «La morte non esiste». Πολύ καλό για να είναι αληθινό – πολύ ιντριγκαδόρικο για να το προσπεράσεις.