Στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί ό,τι συνέβη στην Πορτογαλία, όταν υπήρξε σύμπραξη των πολιτικών δυνάμεων πλην του πρώτου κόμματος και σχηματίσθηκε κυβέρνηση υπό τον Αντόνιο Κόστα με την ανοχή των κομμουνιστών και άλλων αριστεριστών.
Από τη στιγμή που το ΚΚΕ λέει όχι σε κάθε είδους συνεργασία, το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» απαιτεί πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της απλής αναλογικής. Για αυτό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τελικώς ενίσχυσε το δίλημμα που είχε θέσει ο πρωθυπουργός μία εβδομάδα νωρίτερα: Μητσοτάκης ή Τσίπρας; Σε αυτό θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι μόνο που το δίλημμα συμπληρώνεται και από το βασικό ερώτημα τι κυβέρνηση θέλουν για την επόμενη ημέρα. Ο πρωθυπουργός ζητάει καθαρή αυτοδυναμία προκειμένου η χώρα να μην μπλέξει σε περιπέτειες τύπου 2015 όπως είπε χαρακτηριστικά στη ΔΕΘ. Ο Τσίπρας από την πλευρά του απέρριψε την κυβέρνηση του δεύτερου κόμματος και ζήτησε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας εξαρχής ότι το σενάριο αυτό πάσχει δομικά, το κόμμα του υστερεί έναντι της Νέας Δημοκρατίας από το 2016 και μετά, σύμφωνα με όλες τις έρευνες κοινής γνώμης.
Είναι σαφές ότι όλα θα κριθούν στις πρώτες κάλπες, δεν είναι τυχαίο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να διαλύσουν το κλίμα της χαλαρής ψήφου και της δεύτερης ευκαιρίας.
Αν και το διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι μακρύ, σε περιόδους κρίσης και μάλιστα ενεργειακής και εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, κάθε μέρα είναι διαφορετική και οι εξελίξεις πυκνές, το σκηνικό που θα διαμορφωθεί τη βραδιά της κάλπης με προβολή των τωρινών δημοσκοπήσεων είναι περίπου γνωστό.
Η σύνθεση του Τασούλα
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η Ν.Δ. θα είναι πρώτη και με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, επομένως η πίεση θα μεταφερθεί στο πώς μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έχει κόψει τις γέφυρες με τον Μητσοτάκη και η γραμμή του κόμματός του ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετά ζητήματα, αν και η βάση επικροτεί σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Από τη στιγμή που ο Τσίπρας θα χάσει το στοίχημα της πρωτιάς, θα μείνει χωρίς αφήγημα για τις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, ενώ και ο Ανδρουλάκης της σκληρής «αντιμητσοτακικής» γραμμής θα προσπαθήσει να παίξει άμυνα για την επόμενη αναμέτρηση.
Τα δεδομένα αυτά κάνουν πιο εύκολο το δρόμο της Ν.Δ. προς την αυτοδυναμία εάν μάλιστα στις πρώτες κάλπες πετύχει ποσοστό κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα του 2019.
Η πολιτική «απομόνωση» του Μητσοτάκη μπορεί τελικώς να μετατραπεί σε πλεονέκτημα, καθώς οι «μη απομονωμένοι» ούτε μπορούν να συνεννοηθούν ούτε να συγκυβερνήσουν. Πάντως, η ακυβερνησία σε περιόδους έντασης και ενεργειακής κρίσης δεν είναι και ιδιαίτερα θελκτική για τους πολίτες που επιθυμούν σταθερότητα και κοινωνική ηρεμία.
Από τη στιγμή που όλοι πλέον παραδέχονται ότι δεν μπορεί να σταθεί «κυβέρνηση των ηττημένων» ο νικητής έχει τον πρώτο λόγο και οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουν διαχείριση της επόμενης μέρας. Στην Αμερική το λένε πιο κυνικά. Ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα.