ΠΕΡΑ από την ακατάσχετη παροχολογία, το μεγάλο μειονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα είναι πως επιμένει να υποδύεται τον αλάνθαστο σε όλα τα ζητήματα. Οχι μόνο για όσα έκανε ως πρωθυπουργός, αλλά και για όσα πράττει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ τρανταχτό παράδειγμα η υπόθεση των 38 μεταναστών στον Εβρο. Ο Αλέξης Τσίπρας, και οι σύντροφοί του, είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση για όσα διαδραματίστηκαν στην υποτιθέμενη ελληνική νησίδα διεθνοποιώντας, μάλιστα, το περιστατικό. Οπως αποδείχθηκε η νησίδα ήταν τουρκική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντί να παραδεχθεί το λάθος του και να ζητήσει συγγνώμη, από τη ΔΕΘ, εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό.
ΣΕ αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αναγνωρίσει λάθη και αστοχίες της κυβέρνησης σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η πανδημία, οι λογαριασμοί ρεύματος, οι παρακολουθήσεις.
ΑΥΤΗ είναι και η μεγάλη διαφορά των δύο πολιτικών αρχηγών. Και οι πολίτες το γνωρίζουν καλά.
ΣΤΗΝ ουσία, λοιπόν, αντίπαλος της Ν.Δ. είναι η ενεργειακή ακρίβεια. Γι’ αυτό ακριβώς και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των επιδοτήσεων για την έκπτωση των λογαριασμών ρεύματος.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΗΔΗ έχει ξεκινήσει μια κουβέντα για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επιδοτήσεων προς τα νοικοκυριά. Στο τραπέζι βρίσκεται η σύνδεσή τους με το ύψος της κατανάλωσης, αλλά και η θεσμοθέτηση ενός μπόνους για όσους επιτυγχάνουν μείωση κατά 15% σε σχέση με τις κιλοβατώρες που έκαιγαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
ΜΠΟΡΕΙ, στη θεωρία να μην ακούγεται κακή αυτή η ιδέα, καθώς προωθεί και τη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας που έχει ανάγκη η χώρα. Στην υλοποίηση, όμως, μπορεί να δημιουργήσει μπαχαλοποιημένους λογαριασμούς ρεύματος. Να μη γνωρίζει το κάθε νοικοκυριό τι θα πληρώσει στο επόμενο δίμηνο.
ΚΑΙ, βέβαια, είναι αρκετά πιθανό να αυξηθούν σημαντικά οι λογαριασμοί για τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης. Γιατί, όπως είναι λογικό, είναι πιο δύσκολο για τη μέση οικογένεια που έχει παιδιά, να καταφέρει να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι.
Η κυβέρνηση είχε κάνει λάθος σχεδιασμό πέρσι το χειμώνα. Γι’ αυτό και τον Ιούνιο επέστρεψε ένα μέρος των επιβαρύνσεων στους πολίτες μέσω του Power Pass. Δεν υπάρχει, όμως, περιθώριο για νέες αστοχίες στους λογαριασμούς ρεύματος.
ΤΩΡΑ, που έχει βρεθεί ένας ικανοποιητικός μηχανισμός επιδοτήσεων αποτελεί μεγάλο ρίσκο να αλλάξει.
ΚΑΤ’ αρχάς, γιατί τα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε υπερβολικές χρεώσεις. Ενώ, καθώς απέχουμε μόλις 200 ημέρες από τις κάλπες, δεν θα υπάρχει ο πολιτικός χρόνος για να διορθωθεί οποιοδήποτε λάθος, που θα προκαλούσε και το αντίστοιχο πολιτικό κόστος.
ΓΙ’ αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να προσέξει πολύ, πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος. Ισως, είναι προτιμότερο να ψάξει και να βρει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να συνεχίσει τον σημερινό τρόπο επιδοτήσεων, για να μην υπάρξουν κοινωνικές αναταράξεις.