Σε μεγάλο βαθμό η Νορβηγία έχει υποκαταστήσει τη Ρωσία όσον αφορά στην προμήθεια με φυσικό αέριο της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να ρέει άφθονο χρήμα στα ταμεία της. Μόνο από τις εξαγωγές πετρελαίου αναμένει φέτος καθαρά έσοδα 94 δισ. δολαρίων, έναντι των περσινών 65 δισ. Το δε Εθνικό Ταμείο, που διαχειρίζεται τα ενεργειακά κέρδη, έχει τρέχουσα αξία 1,2 τρισ. δολ., που αντιστοιχούν σε 250.000 δολάρια για κάθε Νορβηγό πολίτη. Αυτός, όμως, ο επίζηλος πακτωλός δημιουργεί τεράστια εσωτερικά και διεθνή προβλήματα.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Αναφορικά με τα πρώτα, η κεντροαριστερή κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Κεντρώων απαντά στον Χάνσον πως η Νορβηγία έχει ήδη κάνει το ανθρωπιστικό της καθήκον με το να τριπλασιάσει στο 1,4 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τις εξαγωγές στην Ε.Ε. από τον Μάρτιο. Οι δε τιμές καθορίζονται από τις διεθνείς αγορές. Ο Χάνσον, όμως, επιμένει:
«Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η πολιτική μας είναι κοντόφθαλμη και υπερβολικά εγωιστική. Μας έπεσαν ουρανοκατέβατα κέρδη, για χάρη των οποίων κινδυνεύουμε να χαλάσουμε τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους». Ποιος δεν θυμάται την «πόρτα» που έφαγε ο Ολαφ Σολτς το καλοκαίρι στο Οσλο;
Στο νορβηγικό Κοινοβούλιο δεν είναι καθόλου δημοφιλείς οι προτάσεις των Πρασίνων για θέσπιση πλαφόν στο αέριο και διάθεση των υπερκερδών σε ένα ειδικό ταμείο ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Ούσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, άρχισαν σιγά σιγά να αυξάνουν τις πολιτικές πιέσεις στο Οσλο προς μια τέτοια κατεύθυνση, επικαλούμενοι τη δυτική αλληλεγγύη. Στο κάτω κάτω είναι η Νορβηγία μέλος του ΝΑΤΟ ή δεν είναι; Μπερδέματα… Τα πλούτη πράγματι δεν φέρνουν την ευτυχία – ειδικά όταν σε καλούν να τα μοιραστείς.