Προχθές ο Τσίπρας στην ομιλία του στο Περιστέρι κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν μεταξύ «Δημοκρατίας και εκτροπής». Μάλιστα υποβάθμισε τους εκπροσώπους του λαού, που σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία είναι οι βουλευτές, λέγοντας ότι την απάντηση στο δίλημμα δεν θα τη δώσουν οι 156 της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Σύμφωνα με τον ιδρυματισμό που διακατέχει την Κουμουνδούρου, η Ελλάδα βιώνει τη «χούντα του Μητσοτάκη», η κυβέρνηση είναι η πιο επικίνδυνη της Μεταπολίτευσης και οι πολίτες ζουν σε καθεστώς ανελευθερίας.
Και ύστερα έρχεται ο νόμος του Μέρφι με τη μορφή της ετήσιας έρευνας του έγκυρου βρετανικού περιοδικού Economist για την ποιότητα Δημοκρατίας σε όλες τις χώρες του κόσμου. Βάσει της έκθεσης αυτής, η Ελλάδα το 2022 ανέβηκε 9 θέσεις και βρέθηκε στις 25 πρώτες μεταξύ 143 χωρών, υψηλότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Ο βαθμός της Ελλάδας κοντά στο 8 με άριστα το 10, όχι και άσχημα για τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.
Σημείωση: Το 2015 με την «αμεσοδημοκρατία» και το δημοψήφισμα η Ελλάδα είχε κατρακυλήσει στην 44η θέση, ενώ το 2019 βρισκόταν στην 39η. Δηλαδή επί ριζοσπάστη Τσίπρα η ποιότητα της Δημοκρατίας ήταν χειρότερη από τη «χούντα του Μητσοτάκη» κατά 14 θέσεις.
Η γκίνια στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Η άνοδος της Ελλάδας, σύμφωνα με την έρευνα του Economist, οφείλεται στη βελτίωση του δείκτη στην κατηγορία της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού, με τις αρχές να προωθούν τη συμμετοχή στα κοινά και να διευκολύνουν το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους, στην καλή διαχείριση της πανδημίας που συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα (όταν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν υπέρ του Κουφοντίνα παραβιάζοντας τα περιοριστικά μέτρα μετάδοσης του ιού) και στην αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση.
Εκεί που ο Τσίπρας ήθελε να λανσάρει το αφήγημα της «Εκτροπής» (τίτλος αποτυχημένης εφημερίδας που έκλεισε μέσα σε 40 ημέρες τη δεκαετία του ΄90 με διευθυντή μυστικοσύμβουλο του προέδρου), η Δημοκρατία στην Ελλάδα βαθμολογείται υψηλότερα από αρκετές άλλες της Ευρώπης. Λες και ο Economist ανήκει στα «πετσοταϊσμένα» μέσα ενημέρωσης, ένα άλλο παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ για την ελευθερία του Τύπου. Ο ανένδοτος αγώνας έγινε σε χρόνο-ρεκόρ ανέκδοτο, ακόμα και ο φιλικός Τύπος προς τον Τσίπρα δεν είδε με καλό μάτι την απόφασή του να απέχει το κόμμα από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, όπως διακρίναμε από τις αποστάσεις που τήρησαν στα πρωτοσέλιδά τους.
Ο εικονικός κόσμος που έχει πλάσει η παρέα πλησίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προσκρούει για άλλη μία φορά με την πραγματικότητα.
Είπαμε όμως, ο νόμος του Μέρφι έχει ενεργοποιηθεί για τα καλά στην Κουμουνδούρου και το ακροτελεύτιο άρθρο του είναι σαφές: Οταν τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, θα γίνουν.