Η δήλωσή του εμπρηστική: «Περιμένω ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα θα χρησιμοποιεί το όνομα “Μακεδονία” και τη λέξη ‘”μακεδονικός’”, γιατί, σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει καμία παραβίαση και χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και, αντί να γυρίζουμε πίσω, ας κοιτάξουμε το μέλλον. Αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου. Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο, οπότε εκεί θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας», είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρωθυπουργός σε μια έξαρση εθνικισμού.
Δεν γνωρίζουμε πώς είναι η λέξη «κωλοτούμπα» στη διάλεκτο των γειτόνων, αλλά είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα τη μάθουμε σύντομα. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας περνά μέσα από την Ελλάδα και όσο «σηκώνουν» το λάβαρο του εθνικισμού τόσο πιο εκκωφαντική θα είναι η πτώση τους στην πραγματικότητα. Οι λεονταρισμοί στην πολιτική σβήνουν γρήγορα, σαν τα πυροτεχνήματα.
Ωστόσο, ο εθνικιστής Μιτσκόσκι, με τις προκλητικές του δηλώσεις και τα αστεία επιχειρήματά του, δείχνει πόσο αφελείς ήταν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τσίπρα όταν θεωρούσαν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έβαζαν τέλος στους αλυτρωτισμούς των γειτόνων και θα έσβησαν τις εστίες έντασης στα Βαλκάνια. Αποδείχθηκε το αντίθετο. Ο εθνικισμός στα Σκόπια επέστρεψε με τον πιο προκλητικό τρόπο, ενώ οι σχέσεις των Σκοπίων με τη Βουλγαρία είναι τεταμένες, καθώς η Σόφια δεν αποδέχεται την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας, όπως έπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η Ελλάδα έδωσε στους γείτονες «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα χωρίς να κερδίσει το παραμικρό στο διπλωματικό πεδίο. Αντιθέτως, αναζωπύρωσε τον εθνικισμό στη γειτονική χώρα και ανακύκλωσε με χρονοκαθυστέρηση λίγων ετών τις διαμάχες στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ένας ακόμα λογαριασμός της περιόδου Τσίπρα που καλούμαστε να πληρώσουμε.
Το παράδοξο είναι ότι αν και η πλευρά των Σκοπίων ξεδιπλώνει την εμπρηστική της ρητορική, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ψηφίσει τώρα τα μνημόνια συνεργασίας που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της «αφελούς» προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μόνο που τώρα δεν έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να τα προχωρήσουν.
Ενα όμορφο ταξίδι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Το βιβλίο του δημοσιογράφου Αντώνη Καρπετόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, με τίτλο «Δυσκολότερο από ένα Μουντιάλ – Euro: Τα 60 χρόνια μιας ευρωπαϊκής ιστορίας», δεν είναι ένα απλό ποδοσφαιρικό αφήγημα, αλλά ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που τέμνει συνολικά την ιστορία της Ευρώπης των τελευταίων δεκαετιών. Ο συγγραφέας, με επίκεντρο τις διοργανώσεις του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αναδεικνύει ευρύτερες πτυχές εκείνης της περιόδου και μέσα από τις γραμμές του γηπέδου εξηγεί τις συνθήκες της εποχής, αναδεικνύει πρωταγωνιστές και ήρωες και, βέβαια, επιμένει στα δράματα και στους θριάμβους. Οι αναγνώστες, για παράδειγμα, θα πληροφορηθούν γιατί η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε μία διοργάνωση λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Αλβανία, εξαιτίας του Βορειοηπειρωτικού, για τις τεταμένες σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία και τις υπόλοιπες χώρες του ανατολικού μπλοκ, για τις «γαλιφιές» του Φράνκο, θα «ζήσουν» μέσα από τις αθλητικές διοργανώσεις την αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβίας και την αλλαγή του χάρτη της Ευρώπης. Το βιβλίο του Καρπετόπουλου είναι μια ευχάριστη συντροφιά και προσφέρεται κυρίωςα τώρα, καθώς σε λίγες ημέρες ξεκινά το νέο Euro.