Για την οργανωμένη θρησκεία το θαύμα είναι πολύ σοβαρό για να αφήνεται στην τύχη του. Επειδή τα τελευταία χρόνια συναντάται υπερπαραγωγή θαυμάτων στον ρωμαιοκαθολικό κόσμο (γνησίων ή μη, Κύριος οίδε…) το Βατικανό αποφάσισε να βάλει τάξη.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Το Δικαστήριο της Αγίας Εδρας για το Δόγμα της Πίστεως παρουσίασε ένα manual με κανόνες για το πότε ένα φαινόμενο πρέπει όντως να αντιμετωπίζεται ως υπερφυσικό και πότε είναι προϊόν απάτης, πλάνης ή ανήκει στην γκρίζα ζώνη του αδιευκρίνιστου (όπως π.χ. τα Ιμια και τα Θαλάσσια Πάρκα του Αιγαίου). Σε καθολικούς ναούς και μοναστήρια αφθονούν τα αγάλματα που δακρύζουν και τα λείψανα που θεραπεύουν αρρώστους. Ετσι για πρώτη φορά από το 1978 η Αγία Εδρα επικαιροποίησε τους κανόνες αξιολόγησης τέτοιων φαινομένων.
Εκατομμύρια συρρέουν κάθε χρόνο στη Λούρδη της Γαλλίας και στη Φατίμα της Πορτογαλίας, όπου το 1917 η Παναγία εμφανίστηκε σαν όραμα σε δύο βοσκόπουλα. Η επίσημη εκκλησία το αναγνώρισε ως θαύμα το 1930, αλλά φέτος απέρριψε ως απάτη τον ανάλογο ισχυρισμό μιας Ιταλίδας, που έστησε βιομηχανία προσκυνήματος. Το 2016 η γυναίκα είπε ότι έβλεπε συχνά τον Ιησού και την Παρθένο κοντά σε ένα άγαλμα της Παναγίας, το οποίο μετέφερε η ίδια σε χωριό βορείως της Ρώμης από Μετζουγκόριε της Βοσνίας. Στα χριστεπώνυμα πλήθη η Παναγία «έστελνε» μηνύματα κατά των ομόφυλων γάμων και των αμβλώσεων, ώσπου οκτώ χρόνια μετά ο τοπικός επίσκοπος αποφάσισε να διακόψει το αστείο. Που δεν ήταν καθόλου αστείο για τους καταστηματάρχες της περιοχής.