Η πολιτική διάσταση των ενεργειών του κ. Ράμμου -και παρά τις αντιρρήσεις μελών της ΑΔΑΕ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- φαίνεται διάφανη: Παίζει ουσιαστικά το «χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλεκόμενος εκ των πραγμάτων ενεργά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη και λεπτή περίοδο, κατά την οποία η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο.
Ανεξαρτήτως προθέσεων, εξ αντικειμένου, οι ενέργειες του κ. Ράμμου ευνοούν το μοναδικό πολιτικό αφήγημα των παρακολουθήσεων που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο προσπαθεί να επιβάλει ως μονοθεματική προεκλογική ατζέντα. Η νομιμότητα των ενεργειών του προέδρου της ΑΔΑΕ προφανώς θα κριθεί από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης. Η πολιτική παρέμβασή του όμως κρίνεται αυτοτελώς από τον κάθε πολίτη. Οι επιστολές και οι πρωτοβουλίες του κ. Ράμμου λειτουργούν ενισχυτικά στην πολιτική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει μόνο για υποκλοπές, αποφεύγοντας τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά και απαντήσεις για τις καταγγελθείσες ροές μαύρου χρήματος από το γραφείο του Χρ. Καλογρίτσα προς τα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ, ή την απροκάλυπτη υιοθέτηση της στημένης τουρκικής προβοκάτσιας στον Εβρο, με την ανύπαρκτη «νεκρή Μαρία».
Νομικοί και πολιτικοί κύκλοι θέτουν ήδη ερωτήματα για το πολιτικά αμερόληπτο και την ηθική διάσταση των ενεργειών του προέδρου της ΑΔΑΕ. Τα νομικά επιχειρήματα που επικαλείται ο κ. Ράμμος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, βασίζονται στο Σύνταγμα, ενώ σύμφωνα με άλλες είναι προσχηματικά και στα όρια του νόμου.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Ομως δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και καιρό σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ, το «μιντιακό σύστημά» του και το «δίκτυο συνταγματολόγων» που έχει επιστρατευτεί έχουν κρεμαστεί από τα χείλη και την πένα του κ. Ράμμου. Η εικόνα που σχηματίζεται θυμίζει έντονα το ρόλο που παίζει ο «πασαδόρος» στο βόλεϊ: αυτός «υψώνει» και οι επιθετικοί «καρφώνουν». Στο βόλεϊ, όπως και στη ζωή, ασφαλώς παίζει ρόλο το θέαμα, αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα μετράει. Κι αυτό κρίνεται ήδη, και θα κριθεί οριστικά στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Αν ο κ. Ράμμος αποφάσισε να δώσει απόρρητα στοιχεία ενώ η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδό της ερευνά το θέμα, υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα. Ακόμα κι αν, όπως λένε οι πληροφορίες, τα στοιχεία που έδωσε δεν περιέχουν ονόματα. Οπως μεγάλο ερώτημα παραμένει και η χρήση αυτών των στοιχείων, τα οποία δεν είναι απολύτως σαφές αν είναι αποτέλεσμα νόμιμων επισυνδέσεων ή έργο κακόβουλων παραρτημάτων της ΕΥΠ, και ίσως όχι μόνο. Θα αναλάβει, π.χ., την ευθύνη ο Α. Τσίπρας να δημοσιοποιήσει απόρρητα στοιχεία, τα οποία ουδείς ξέρει -πλην ελαχίστων- αν προέκυψαν νόμιμα για λόγους εθνικής ασφάλειας; Πόσω μάλλον, αν πρόκειται για τη «δουλειά» συστημάτων-θυλάκων κάποιας παρα-ΕΥΠ. Ή θα ακολουθήσει η γνωστή μανιέρα, τροφοδοσία της «εφημερίδας της τέως κυβερνήσεως» και παραγωγή ευφάνταστων αφηγημάτων μόνο με υπαινιγμούς και χωρίς αναπόδεικτα στοιχεία;
Ο,τι κι αν συμβεί, θα είναι σημαντικό. Και θα έχει συμβεί με τη συμβολή ενός προέδρου μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Π.χ., σπάνια ένας πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής υπήρξε το θεμέλιο για την κατάθεση πρότασης μομφής, ουσιαστικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Κι αυτό, όπως ακουγόταν χθες, είναι πιθανόν να συμβεί σήμερα στη Βουλή.