«Θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι είχε υποσχεθεί επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές του 2019, την ανέβαλε 12 φορές και, αντί να παραδεχθεί την προσωπική του αποτυχία, τη χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε η εκπρόσωπος του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, βγάζοντας την υποχρέωση της καθημερινής κριτικής.
Κατ’ αρχάς, η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι ραντεβού με τον οδοντίατρο για να την προγραμματίζεις ή να την αναβάλλεις. Πολύ απλά, δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανεβάζει ή να κατεβάζει κατά το δοκούν τη θέση των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Αυτό είναι ευθύνη των οίκων αξιολόγησης, που εξετάζουν την πορεία των οικονομιών, κατ’ επέκταση και τις πολιτικές των κυβερνήσεων, και στο τέλος κατατάσσουν τα ομόλογα σε μία κλίμακα.
Και επειδή η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «θυμήθηκε» τις αναβολές του Μητσοτάκη, καλό είναι να θυμηθούμε και εμείς την πορεία των ομολόγων τα τελευταία χρόνια. Επί Τσίπρα, τα ομόλογα βρέθηκαν στην τελευταία θέση της επενδυτικής κατάταξης των οίκων αξιολόγησης. Μετά το τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα του 2015 χαρακτηρίσθηκαν επενδυτικά «σκουπίδια» και πετάχτηκαν στο βάθος του «σκουπιδοτενεκέ» των πιστοληπτικών οίκων. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, όταν οι τράπεζες ήταν κλειστές και επαναλειτούργησαν με κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls), το δημόσιο χρέος επιβαρύνθηκε με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από το τρίτο Mνημόνιο και η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση και την υπερφορολόγηση.
Από το 2019 και μετά, η Ελλάδα έχει αναβαθμισθεί 11 φορές από διεθνείς οίκους και σήμερα βρίσκεται ένα ή δύο σκαλοπάτια πριν από την επενδυτική βαθμίδα, ανάλογα με τον όμιλο αξιολόγησης. Είναι σημαντικό να καταφέρουμε το στόχο αυτό, γιατί θα μειωθεί το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και θα έρθουν στη χώρα μας επενδυτικά κεφάλαια υψηλής ποιότητας. Η Πορτογαλία, που διαθέτει την επενδυτική βαθμίδα, δανείζεται με επιτόκιο κοντά στο 3%, ενώ εμείς δανειστήκαμε πρόσφατα με 4,4% για δεκαετείς τίτλους.
Το βέβαιο είναι ότι οι αγορές δεν υπακούουν σε κομματικά παιχνίδια, δηλαδή δεν «χορεύουν όταν βαράνε τα νταούλια», όπως έλεγε ο Τσίπρας με περισσή αφέλεια το 2015 και στο τέλος «χόρεψε στο ταψί» τους φορολογουμένους με το τρίτο Μνημόνιο.
Η σύνθεση του Τασούλα
Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχει σχέση με τις αγορές ούτε διαθέτει πρόγραμμα για να φέρει επενδύσεις, το διαπιστώσαμε πικρά την περίοδο Τσίπρα, όταν σε κάθε λύση δημιουργούσε πολλά προβλήματα, μπλοκάροντας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Το σημαντικό είναι ότι η οικονομία δείχνει αντοχές, η ανάπτυξη συνεχίζεται υπό δύσκολες παγκοσμίως συνθήκες και η αναβάθμιση της Ελλάδας είναι ζήτημα λίγων μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει παλινδρόμηση στους λαϊκισμούς και τυχοδιωκτισμούς.
Για αυτό, τελικά, το χιούμορ της Κουμουνδούρου λειτουργεί ευεργετικά στο πολιτικό σύστημα, καθώς θυμίζει έργα και ημέρες του πρόσφατου παρελθόντος – επί τη ευκαιρία, η κόντρα της Αννας Διαμαντοπούλου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη συμμετοχή του δεύτερου σε εκδήλωση με θέμα το ερώτημα «Μένουμε στην Ευρώπη;» ανέδειξε ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Ταυτόχρονα, όμως, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι χρήσιμες πρωτίστως για τους φορολογουμένους, γιατί, εάν είχε κάτι σωστό η ανακοίνωση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό βρισκόταν στην τελευταία φράση της: «Οι πολίτες ξέρουν και καταλαβαίνουν».
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης: «Καταπέλτης» κατά ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός – «Θέλουν να κυλήσουν τη χώρα στη λάσπη»
Απόφαση Βερολίνου: Η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία
Συντάξεις: Αυξήσεις στην τσέπη για 500.000 νέους συνταξιούχους μετά το 2016 [πίνακες]