Σε αντίθεση με τις προκατόχους του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και Κριστίνε Λάμπρεχτ (όλες τους άσχετες με το αντικείμενο και κατά κοινή ομολογία αποτυχημένες, χωρίς ίχνος σεξισμού…), ο Πιστόριους έχει υπηρετήσει στις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις το 1980-’81. Αρα, τουλάχιστον ξέρει να ξεχωρίζει τους βαθμούς των αξιωματικών. Επιπλέον, ως υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας από το 2013 πέτυχε να αναμορφώσει την τοπική αστυνομία στη μάχη κατά του εξτρεμισμού. Εξού το παρατσούκλι «κόκκινος στρατηγός» από το «Spiegel» (προφανώς από το χρώμα του SPD).
Ο Μπόρις Πιστόριους δεν ήταν γνωστός έξω από τα γερμανικά σύνορα, αλλά εντός έτρεφε υψηλές φιλοδοξίες. Για την ακρίβεια να αντικαταστήσει την ομοσπονδιακή υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, μία ακόμη πολιτικό με ροπή στις γκάφες (Ουκρανία, Κατάρ) όπως η Λάμπρεχτ.
Ο Γερμανός Πιστόριους δεν έχει φήμη διπλωμάτη. Τα ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν «άγαρμπο»και απότομο, που πολλές φορές φέρνει σε δύσκολη θέση τον συνομιλητή του. Ο Σολτς τον εμπιστεύεται ότι θα βρει λύση με τους νατοϊκούς συμμάχους στο θέμα της αποστολής γερμανικών Λέοπαρντ στην Ουκρανία. Εκεί οι θέσεις του νέου επικεφαλής της Μπούντεσβερ (γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις) είναι επαμφοτερίζουσες. Πρώτα βγήκε από μέσα του το «γεράκι», όταν δήλωσε πως η Ουκρανία δικαιούται να αντεπιτεθεί για να ανακαταλάβει τα εδάφη της και να κερδίσει τον πόλεμο με τη στήριξη των Ευρωπαίων. Μεταμορφώθηκε όμως σε «περιστέρι», τονίζοντας ότι, μετά τον πόλεμο, η Ευρώπη πρέπει να τα βρει οπωσδήποτε με τη Ρωσία. Αυτό φυσικά δεν γίνεται με τον Πούτιν στο… Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ονειρεύεται η (εκκολαπτόμενη Ολμπράιτ) Αναλένα Μπέρμποκ. Μάλλον οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Γερμανίας πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους.