Σε όλες τις μεταρρυθμίσεις βρήκε απέναντί της μία δράκα συνδικαλιστών που έλεγε «όχι» σε όλα, ακόμη και στις πιο αυτονόητες αποφάσεις, όπως την ανάγκη για τηλεκπαίδευση τον καιρό της πανδημίας, αλλά και μία αξιωματική αντιπολίτευση που λυσσαλέα αντιδρούσε σε όλες τις μεταρρυθμίσεις, πιστή στο δόγμα της οπισθοδρόμησης και των συντεχνιακών συμπεριφορών της δεκαετίας του ’80.
Ομως η Κεραμέως δεν δείλιασε, και αυτό πρέπει να της το πιστώσουμε, ούτε όταν η ΟΛΜΕ και άλλοι συνδικαλιστές προσέφευγαν στα δικαστήρια αντιδρώντας στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ούτε όταν ο Τσίπρας το περασμένο καλοκαίρι στη Βουλή μιλούσε για «σφαγή χιλιάδων μαθητών» επειδή καθιερώθηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ και ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ την παρομοίαζε με τον «Ηρώδη».
Ολες οι δικαστικές προσφυγές των συνδικαλιστών απορρίφθηκαν, ενώ οι «σφαγιασθέντες» μαθητές που δεν μπήκαν στα πανεπιστήμια επειδή είχαν γράψει κάτω από τη βάση βρήκαν μία εναλλακτική ευκαιρία σε Δημόσια ΙΕΚ, προκειμένου να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση σύμφωνα με τις κλίσεις τους ώστε να έχουν εφόδια για την καριέρα τους.
Χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την έναρξη της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν «κατεβάζει τα μολύβια» λόγω των επικείμενων εκλογών, αλλά συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο.
Πρόκειται για την τρίτη φάση αξιολόγησης στο σύστημα της Παιδείας. Είχε προηγηθεί η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, ακολούθησε η αντίστοιχη διαδικασία για όλο το σύστημα μέσω των τεστ PISA και τώρα εφαρμόζεται η ατομική αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών, αρχίζοντας από τους νεοδιοριζόμενους.
Θα ελεγχθεί τόσο το γνωστικό τους επίπεδο όσο και τα παιδαγωγικά τους προσόντα. Οσοι κριθούν θετικά θα μπορούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης με αντίστοιχες μισθολογικές αμοιβές χωρίς να περιμένουν «επετηρίδες», όσοι αξιολογηθούν αρνητικά θα παρακολουθήσουν υποχρεωτικά σεμινάρια προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι συνδικαλιστές και πάλι θα βγουν στα «κάγκελα», δεν θέλουν καμία αξιολόγηση, άλλωστε η ισοπέδωση αποτελεί βασικό όρο διατήρησης των συντεχνιών. Ομως η κυβέρνηση θα έχει στο πλευρό της τη συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών που δεν φοβούνται τις αξιολογήσεις, αλλά θέλουν και να αναγνωρίζεται ο καθημερινός τους κόπος, όπως βέβαια και το σύνολο των γονέων που πληρώνουν ακριβά μέσω των φόρων τη δωρεάν Παιδεία και οι οποίοι θέλουν την αναβάθμισή της για τα παιδιά τους.
Οσο για το πολιτικό κόστος, πολύ απλά δεν υπάρχει, το όφελος για την κυβέρνηση από την εφαρμογή όσων εξαγγέλλονται είναι πολλαπλάσιο, για αυτό και η κίνηση της υπουργού να ξεκινήσει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών λίγους μήνες πριν από τις κάλπες θα λειτουργήσει θετικά για το κυβερνών κόμμα. Και ας μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συντεχνίες.