ΠΡΟΦΑΝΩΣ και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ. Είναι θετικό πως έχει ξεκινήσει η ανακαίνιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα τρέχουν ανακατασκευές με ιδιωτικές χορηγίες. Μέσα στην επόμενη διετία η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων θα είναι πολύ καλύτερη και σύγχρονη.
ΕΧΟΥΝ γίνει προσλήψεις, αλλά χρειάζονται πολλές περισσότερες. Υπάρχει πρόβλημα, βέβαια, γιατί δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τις θέσεις των προκηρύξεων. Πρέπει να αυξηθούν και οι αποδοχές για το υγειονομικό προσωπικό. Κάτι έχει γίνει και σε αυτόν τον τομέα με τις αποδοχές για τις εφημερίες.
ΣΤΙΣ εφημερίες που αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα των νοσοκομείων. Σε αυτόν τον τομέα, τους τελευταίους μήνες, έχει υλοποιηθεί ένα νέο μοντέλο στα νοσοκομεία της Αθήνας, κάπως έχει βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά όχι όπως θα ήθελαν οι πολίτες και η κυβέρνηση.
Κινεζική απώλεια θέσεων στη Συρία
ΜΙΑ θετική εξέλιξη είναι η δημιουργία του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων είτε δωρεάν με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε επί πληρωμή, με κόστος πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και η απελευθέρωση των γιατρών να μπορούν να εργάζονται συγχρόνως σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αντίστροφα.
ΟΙ παθογένειες είναι διαχρονικές και δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Το πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι δομικό. Και έχει τρεις πυλώνες. Ο πρώτος είναι πως δεν υπάρχει ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα με αποτέλεσμα όλοι οι πολίτες να τρέχουμε στα μεγάλα νοσοκομεία, στα οποία δημιουργείται συνωστισμός στις εφημερίες και τα ράντζα είναι αναπόφευκτα.
Ο δεύτερος είναι πως υπάρχουν δεκάδες μικρά νοσοκομεία στην περιφέρεια, τα οποία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού ή μηχανημάτων. Αρα, όλοι οι ασθενείς καταλήγουν στα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία και, τις περισσότερες φορές, στα νοσοκομεία της Αθήνας.
Ο τρίτος είναι πως δεν υφίσταται μάνατζμεντ με φιλοσοφία ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία. Και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν καθυστερήσεις σημαντικές. Εδώ και έναν χρόνο ψηφίστηκε νέος νόμος για τον αξιοκρατικό διορισμό διοικητών στα νοσοκομεία, έγινε ο διαγωνισμός, αλλά ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί νέοι διοικητές.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν μπορούν να λυθούν διά μαγείας τα προβλήματα. Προφανώς και δεν χτίζεται μέσα σε μια μέρα του ΕΣΥ. Προφανώς και η πανδημία πήγε πίσω μια τριετία τις όποιες μεταρρυθμίσεις. Προφανώς και η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας. Το θέμα, όμως, είναι ότι ακόμα δεν έχουν υπάρξει θεαματικά αποτελέσματα, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της 1.000 ημέρες έως τις εθνικές εκλογές και οφείλει να ρίξει όλο το βάρος στην προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του ΕΣΥ. Χωρίς εκπτώσεις. Χωρίς καθυστερήσεις.