Μια τρανς στη Θεσσαλονίκη έφυγε από τη ζωή και έμεινε στα αζήτητα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» για αρκετές μέρες. Οι συγγενείς της αρνούνταν να παραλάβουν τη σορό! Η 60χρονη Μπαλί, όπως την αποκαλούσαν όσοι τη γνώριζαν, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και τελικά, παρά τον αγώνα που έδωσε, άφησε την τελευταία της πνοή, ηττημένη από τον καρκίνο. Οπως έγινε γνωστό, τα μέλη της οικογένειάς της είχαν από χρόνια διακόψει κάθε επικοινωνία μαζί της, καθώς δεν μπορούσαν να δεχθούν τις επιλογές της.
Ομως, στη δύσκολη πορεία της ζωής της είχε δίπλα της ανθρώπους που τη γνώρισαν και την αγάπησαν, ακτιβιστές και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Οι φίλοι της Μπαλί ανέλαβαν δράση μετά το θάνατό της. Απέδειξαν ότι ήταν η πραγματική οικογένειά της. Κινητοποιήθηκαν, δημοσιοποίησαν το θέμα και τελικά βρέθηκε λύση. Η τρανς οδηγήθηκε στην τελευταία της κατοικία με το σεβασμό που αρμόζει σε κάθε άνθρωπο. Ομως, πρώτα έπρεπε να ξεπεραστούν διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες και η οικογένεια να αρνηθεί επισήμως και εγγράφως ότι δεν θέλει να παραλάβει τη σορό από το νοσοκομείο. Αμέσως μετά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανέλαβε την υποχρέωση να τακτοποιήσει όλα τα διαδικαστικά, ώστε η Μπαλί να κηδευτεί στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου.
Οπως έγινε γνωστό, τη σχετική εντολή έδωσε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος, μόλις διάβασε τις σχετικές αναρτήσεις, δήλωσε σοκαρισμένος. Μάλιστα, για να διευκολύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και να μπει ένα γρήγορο τέλος στον μεταθανάτιο «Γολγοθά» της τρανς, προθυμοποιήθηκε να πληρώσει τα έξοδα της κηδείας, αποδεικνύοντας τη φιλανθρωπική και κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη του.
Είναι πραγματικά αυτή η κοινωνία που θέλουμε; Πώς φτάσαμε εν έτει 2022 να μένει ένας άνθρωπος στα αζήτητα ενός νοσοκομείου απλά επειδή η οικογένειά του δεν συμφωνούσε με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του και τις γενικότερες επιλογές της ζωής του; Και ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Πολιτείας σε αυτή την κατάντια; Θα πρέπει να αναμιχθεί η Παιδεία, ώστε να μην επαναληφθούν -τουλάχιστον στο μέλλον- παρόμοιες τραγικές, απάνθρωπες και οπισθοδρομικές καταστάσεις. Η «περιπέτεια» της Μπαλί αποδεικνύει ότι πολλές φορές η «οικογένεια» βρίσκεται αλλού και όχι εκεί όπου ένα παιδί μεγάλωσε. Διότι, οι φίλοι της τρανς συμπεριφέρθηκαν καλύτερα από συγγενείς της.
«Ηθική, αγάπη, αδελφοσύνη, δικαιοσύνη, όλα αυτά εκφράζουν την κοινωνική αλληλεγγύη. Η ανθρωπότητα αναπτύσσεται και προοδεύει στηριγμένη μόνο σ’ αυτές τις αρχές. Διαφορετικά, χάνεται», είχε πει ο επαναστάτης και πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας, Σουν Γιατ Σεν.
Ας ελπίσουμε ότι η ανθρωπότητα δεν θα χαθεί και θα επιλέξει την ανάπτυξη και την πρόοδο…