Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο «Ντάνιελ» θα είναι εντελώς διαφορετική.
Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αίσια κατάληξη με τους απεγκλωβισμούς και κυρίως την εύρεση όσων αναζητούνται στα χωριά του Παλαμά, ήδη ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές είναι βαρύς.
Πρωτόγνωρες είναι οι καταστροφές και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, που τροφοδοτεί με αγροτικά προϊόντα όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, πάνω από 750.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών και δασικών εκτάσεων έχουν θαφτεί κάτω από τόνους νερού και λάσπης. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, σημείωσε ότι, για να αποκατασταθούν οι ζημιές και τα εδάφη να καταστούν ξανά καλλιεργήσιμα, θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών, ενώ οι ζημιές συνολικά μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ό,τι αφορά κατοικίες, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, επιχειρήσεις.
Εάν στο λογαριασμό συνυπολογίσουμε τις καταστροφές από τις πυρκαγιές σε Εβρο, Ρόδο, Πάρνηθα και Βοιωτία, τότε το τελικό ποσό μπορεί να ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, που ισοδυναμεί με το 2% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Αυτό είναι και το τίμημα των συνεπειών από την κλιματική κρίση αλλά μόνο για φέτος, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα ότι τα ακραία φαινόμενα τα επόμενα χρόνια θα είναι συχνότερα και εντονότερα.
H «κομμουνιστική απειλή» στις ΗΠΑ
Ολοι οι σχεδιασμοί πρέπει να επανεξετασθούν υπό το πρίσμα των μεταβολών, θεμελιακού τύπου, που συντελούνται στο κλίμα, αν θέλουμε να μην ξαναζήσουμε τέτοιας έκτασης καταστροφές.
Η Πολιτική Προστασία δεν είναι πολυτέλεια, ούτε ένας μηχανισμός ρουτίνας που θα απασχολείται μερικές εβδομάδες το χρόνο, αλλά σύστημα ζωτικής σημασίας για την οικονομία και βέβαια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες ότι ήδη έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εξεύρεση κεφαλαίων προκειμένου, αφενός, να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές και, αφετέρου, να υλοποιηθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση για τον επανασχεδιασμό όλων των έργων ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες, δυσκολότερες συνθήκες.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να οργανωθεί ένα σύστημα Πολιτικής Προστασίας με καλύτερα αποτελέσματα, αλλά κυρίως να επενδυθούν πόροι στην πρόληψη με κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων νέας γενιάς, και βέβαια να πάψει η κατασπατάληση χρημάτων σε έργα μίας χρήσης.
Η κλιματική κρίση θέτει υπό αναθεώρηση όλο το φάσμα της παραγωγής. Από τις καλλιέργειες μέχρι τον τουρισμό και από την ενέργεια έως την περιβαλλοντική προστασία.
Μόλις ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης, η κυβέρνηση οφείλει να τρέξει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στα νέα δεδομένα. Και αυτό απαιτεί ακρίβεια σε χειρισμούς, κατάλληλο προσωπικό για την υλοποίησή του και απομάκρυνση όσων πολύ απλά δεν κάνουν για τη δουλειά.