ΚΑΠΟΙΟΙ, βέβαια, γκρινιάζουν σε στιλ «εδώ έχουμε την ακρίβεια και ένα σωρό ακόμα προβλήματα, η επιστολική ψήφος μάς έλειπε;». Κι όμως, μας έλειπε. Οπως λείπουν πολλά ακόμα πράγματα από την Ελλάδα. Πολλά τα οποία είναι αυτονόητα εδώ και πολλές δεκαετίες για τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Εδώ όμως, αν και είμαστε μια χώρα που ανήκει στη Δύση, σε πολλά πράγματα θυμίζαμε ή θυμίζουμε ακόμα… σοβιετία. Μάλιστα, πολλές χώρες από το πρώην ανατολικό μπλοκ μάς έχουν ξεπεράσει σε μεταρρυθμίσεις.
ΝΑ αναφέρουμε, για μια ακόμη φορά, ότι είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον πλανήτη που δεν διαθέτουν μη κρατικά ΑΕΙ;
ΑΛΛΑ ας επιστρέψουμε στην επιστολική ψήφο. Πρόκειται για κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Αλλά είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο. Μπορεί σιγά σιγά να αυξήσει τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες. Με μια εξαιρετικά εύκολη και καθόλου γραφειοκρατική διαδικασία, οι Ελληνες του εξωτερικού αλλά και όποιος πολίτης δεν βρίσκεται στον τόπο όπου έχει τα εκλογικά δικαιώματά του θα μπορούν να ψηφίζουν με μια επιστολή.
ΟΤΑΝ η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ… πάγωσαν. Δεν ήξεραν τι να πουν. Προσπάθησαν να βρουν κάποιες φτηνές δικαιολογίες, για να μην το ψηφίσουν. Τελικά, δεν τα κατάφεραν. Οσο κι αν ήθελαν να πουν «όχι», γιατί έτσι έχουν… συνηθίσει.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο. Είναι κι αυτό ένα βήμα προς τη λογική και την κανονικότητα. Δεν γίνεται να ασκούν μικροκομματική αντιπολίτευση στα πάντα, και ιδιαίτερα σε πράγματα τα οποία είναι φιλελεύθερα και προοδευτικά.
Ο νόμος Κεραμέως για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα. Η συναίνεση των κομμάτων τού δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία.
ΔΕΝ σημαίνει ότι ξαφνικά θα ψηφίσουν ένα εκατομμύριο πολίτες με επιστολή. Δεν πειράζει. Μπορεί στις ευρωεκλογές να συμμετάσχουν 100.000 ψηφοφόροι, που δεν θα συμμετείχαν. Σταδιακά, όμως, θα συμμετέχουν περισσότεροι.
ΓΙ’ αυτό και μετά τις ευρωεκλογές, πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα. Να θεσμοθετηθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές. Γι’ αυτό απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή. Εκεί, για την ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ διστάζουν. Ναι, εκείνοι που γκρίνιαζαν και έλεγαν πως στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Μακάρι να βάλουν μυαλό. Να συναινέσουν. Δεν γίνεται να κάνουν αντιπολίτευση στα αυτονόητα. Δεν βλέπουν πόσο χαμηλά βρίσκονται τα κομματικά ποσοστά τους;