H ροπή συρρίκνωσης εμφανίζεται ισχυρή σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Ν. Κορέα, αλλά ακόμη και στην Κίνα, που είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Πρόγραμμα Γενεών και Φύλων διενήργησε κοινωνικοπολιτική έρευνα σε δείγμα 7.000 ατόμων στη Βρετανία με αποκαρδιωτικά ευρήματα: μόλις το 19% των Millennials, ιδίως στις πιο παραγωγικές ηλικίες 26-35 χρόνων, είναι σίγουρο ότι θέλει να κάνει παιδιά! Αυτό σημαίνει ότι όσοι γεννήθηκαν χονδρικά στο διάστημα 1981-1999 είναι κατά 81% λιγότερο ή περισσότερο απρόθυμοι να γίνουν γονείς, με ένα 30% να κλίνει «μάλλον» (!) στο να γίνει, αλλά χωρίς ενθουσιασμό.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Μιλάμε για ανθρώπους 25-42 χρόνων που αποτελούν το δυναμικότερο κομμάτι της κοινωνίας, αλλά υπονομεύουν τη συνέχειά της. Φοβούνται κυρίως την πορεία της κλιματικής αλλαγής, αλλά τους αποτρέπει από το να δημιουργήσουν οικογένεια και το αυξημένο κόστος της παιδικής φροντίδας, που ανέρχεται σε 700 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα.
Στους ενήλικους νεοσσούς της Generation Z, 18-24 ετών, ο… όρκος ατεκνίας περιορίζεται στο 15%, αλλά όταν μεγαλώσουν είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί. «Η έρευνα μας έδειξε ότι η πτώση του δείκτη γονιμότητας στη Βρετανία δεν οφείλεται στο ότι οι νέοι αναβάλλουν για αργότερα την τεκνοποιία, αλλά ότι δεν θέλουν να κάνουν καθόλου παιδιά», σχολίασε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, Μπριένα Περέλι-Χάρις. Τροφή για σκέψη και για δράση σε χώρες στο δημογραφικό «κόκκινο», όπως η Ελλάδα.