Η νότια Πολιτεία της Αλαμπάμα, με μακρά την παράδοση δουλείας, καθιέρωσε την ενοικίαση φυλακισμένων από τα σωφρονιστικά ιδρύματα σε μεγάλες εταιρίες.
Σύμφωνα με το Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ -μια από τις οργανώσεις που προσέφυγαν στα αμερικανικά δικαστήρια κατά της αναχρονιστικής και απάνθρωπης αυτής πρακτικής- πίσω από την «μπίζνα» του «leasing κρατουμένων» στην Αλαμπάμα και σε άλλες Πολιτείες, όπως το Κολοράντο, βρίσκονται οι «συνήθεις» κολοσσοί της κεφαλαιαγοράς Blackrock, Vanguard,Fidelity, State Street, JPMorgan κ.ά.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Υπό την απειλή της στέρησης προνομίων, του κλεισίματος στην απομόνωση ή της μεταγωγής σε «σκληρότερες» φυλακές, οι κρατούμενοι εξαναγκάζονται έναντι πενιχρών αμοιβών (χαμηλότερων από το ομοσπονδιακό κατώτατο ωρομίσθιο των 7,25 δολαρίων) να πάνε να χτυπήσουν 12ωρα και βάλε στα McDonald’s, τα KFC, τα Wendy’s κ.ά. Το υπουργείο Σωφρονισμού της Αλαμπάμα παρακρατά το 40% της αμοιβής, χρεώνοντας στους κρατουμένους ακόμη και τα έξοδα μετάβασης στον τόπο «εργασίας».
Το παράδειγμα της Αλαμπάμα είναι το πιο κραυγαλέο, αλλά όχι το μοναδικό. Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ ανθεί το φαινόμενο των ιδιωτικών φυλακών, που έχουν μετατραπεί σε κέντρα τροφοδοσίας μεγάλων επιχειρήσεων με εργαζόμενους-σκλάβους. Ο μεγαλύτερες εξ αυτών, GeoGroup και CoreCivic, έχουν χρηματιστηριακή αξία 1,8 δισ. και 1,4 δισ. δολάρια αντίστοιχα, ενώ βασικοί τους μέτοχοι είναι η Blackrock και οι εταιρίες που προαναφέραμε. Οπως τονίζει το περιοδικό «Jacobin», χιλιάδες τέτοιοι εργαζόμενοι προσφέρουν καταναγκαστικά τις υπηρεσίες τους στην Boeing, στα Starbucks, στη Victoria Secret. Βοηθά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν τεράστια μερίδα του πληθυσμού σε καθεστώς σωφρονισμού (2,3 εκατ. φυλακισμένους συν 5 εκατ. υπό διάφορες μορφές επιτήρησης), έναντι μόλις 1,7 εκατ. φυλακισμένων της Κίνας, με τους τετραπλάσιους κατοίκους. Ζήτω η (άγρια) Δύση…