Αυτό το Σαββατοκύριακο κάνουν «επίδειξη όπλων» οι G7 της Δύσης στη Χιροσίμα (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), με την κινεζική απάντηση να δίνεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα, στη Σύνοδο των Κρατών της Κεντρικής Ασίας (Κίνα, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιζία). Η τελευταία φιλοξενείται συμβολικά στην ιστορική πόλη Σιάν της Βόρειας Κίνας, ανατολικό σύνορο του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού. Εμφανέστατα, η κινεζική πρωτοβουλία συνιστά «εισπήδηση» σε ρωσική σφαίρα επιρροής – πέντε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.
Ετσι είναι όμως αυτές οι συμμαχίες – ποτέ δεν είναι άσπρο-μαύρο.
Mασκ, όπως Μπερεζόφσκι;
Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, οι Ρώσοι πραγματοποιούν δυναμική επιστροφή στην Κούβα, τη δυναμικότερη από την πτώση του κομμουνισμού. Αυτή την εβδομάδα στην Αβάνα υπογράφηκαν συμφωνίες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ιστορικές. Μεταξύ άλλων, η Κούβα δέχθηκε να παραχωρήσει σε Ρώσους επενδυτές εκτάσεις γης για 30ετή εκμετάλλευση, να καταργήσει τους δασμούς για συγκεκριμένα ρωσικά τεχνολογικά προϊόντα και να επιτρέψει σε ρωσικές εταιρίες να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους.
Αν οι Κουβανοί έκαναν τέτοιες παραχωρήσεις στις ΗΠΑ, θα κατηγορούνταν για «υποταγή στον ιμπεριαλισμό». Ομως, το άνοιγμα στη Ρωσία θα τους επιτρέψει να προμηθευτούν φτηνό πετρέλαιο και προϊόντα που τους έλειψαν τον καιρό της πανδημίας. Θύματα, εξάλλου, αμφότεροι των αμερικανικών κυρώσεων, Κούβα και Ρωσία μοιάζουν σαν δυο χέρια που το ένα νίβει το άλλο. Το επιστέγασμα της προσέγγισης είναι τα σχέδια ακτοπλοϊκής επανασύνδεσης Κούβας-Ρωσίας, όπως στις σοβιετικές εποχές.
«Τότε υπήρχε άμεσος σύνδεσμος ανάμεσα στα λιμάνια και τις ναυτιλιακές μας γραμμές. Συζητάμε με ανθρώπους της κουβανέζικης ναυτιλίας να τον επανενεργοποιήσουμε», αποκάλυψε ο επικεφαλής της ρωσο-κουβανέζικης επιχειρηματικής επιτροπής, Μπόρις Τίτοβ. Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.