Μήπως, τώρα, οι αυξήσεις οφείλονται στον πληθωρισμό που προκαλεί η ενέργεια; Οχι φυσικά. Οφείλεται και στις μεγάλες ανατιμήσεις των τροφίμων. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ενδεικτικά αναφέρει ότι εμείς τρώμε το ψωμί ακριβότερα κατά 13,1 %, ενώ στην ευρωζώνη 8,6%. Αντίστοιχα, στο κρέας έχουμε αύξηση 14,3%, στα λαχανικά, στα φρούτα 13,8 %, ενώ στην ευρωζώνη 9,13%. Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά!
Κάθομαι και σκέφτομαι, αφού τα λαχανικά είναι δική μας παραγωγή, αφού τα φρούτα είναι δική μας παραγωγή, γιατί οι τιμές να είναι υψηλότερες από ό,τι στην Ευρώπη, όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν και λαχανικά και φρούτα που δεν παράγουν;
Αντιλαμβανόμαστε όλοι, για παράδειγμα, ότι οι τιμές των λιπασμάτων έχουν ανεβεί, το πετρέλαιο έχει ανεβεί, φυσικά και το ηλεκτρικό, αλλά στα οπωροκηπευτικά γιατί να είναι στο 13,8% η αύξηση, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις ανταγωνιστικές χώρες, για τα ίδια προϊόντα, η αύξηση είναι 9,13%; Υπάρχει κάποια εξήγηση. Αυτή πρέπει να δώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Γιατί, για παράδειγμα, το καλαμπόκι που εισάγουμε(!) σαν ζωοτροφή πρέπει να πληρώνεται στην Ελλάδα κατά 95,5% υψηλότερα – ήτοι διπλάσια-, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει αυξηθεί 57,9%; Δεν είναι και μικρή η διαφορά για να την προσπεράσει κανείς, ακόμη κι αν ξέρουμε ότι για να ποτιστεί το καλαμπόκι χρειάζεται να καταναλωθεί ενέργεια, για να ευδοκιμήσει χρειάζεται λίπασμα και πολλή δουλειά.
Πάνε, νομίζω, δύο μήνες που είχα διαβάσει μια ανακοίνωση που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Κανονικά θα πρέπει να τράβηξε και την προσοχή των αρμόδιων υπουργών: Σημειώνονται στην ελληνική αγορά τεχνητές ελλείψεις και παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια. Και ποιος εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση; Το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος.
Ηξερα ότι έχουμε π.χ. Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας, αλλά όχι και Ελληνικού Γάλακτος και το έψαξα λιγάκι. Εχει ιδρυθεί το 2018, με πρωτοβουλία της εταιρίας Κρι Κρι. Η τελευταία ανακοίνωσή του είναι ότι «η αύξηση τιμών στην Ελλάδα δεν δικαιολογείται από τις αυξήσεις στην ενέργεια ή στα λιπάσματα που απαιτούνται για την καλλιέργεια του καλαμποκιού ή της σόγιας, ως ζωοτροφές.
Διότι αυτές οι τιμές απειλούν τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας». Υπέθεσα ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έλαβε υπόψη του την καταγγελία περί τεχνητών ελλείψεων και κερδοσκοπίας. Αλλά κάποια εξέλιξη για την καταγγελία, όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα. Πάντως, καταγγελία για κερδοσκοπία, τεχνητές ελλείψεις κι άλλα κόλπα δεν μπορεί να μας αφήνουν αδιάφορους νομίζω…