Το Βρετανικό Μουσείο τα Γλυπτά τα αποκαλούσε Ελγίνεια, προς τιμήν του αρχαιοκάπηλου που του τα είχε πουλήσει, κάνοντας τους trustees της εποχής αρχαιοκλεφταποδόχους. Από το 1982, που τα ζήτησε πίσω η Μελίνα, το Βρετανικό Μουσείο, δικαιολογώντας την «κατοχή» των Γλυπτών, δήλωνε: «Υπάρχει ισχυρή ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα, που δεν έχει ασφαλές μουσείο να τα φιλοξενήσει. Δεν υπάρχουν ειδικοί συντηρητές». Αλλά η ατμοσφαιρική ρύπανση εξαφανίστηκε, το Μουσείο της Ακρόπολης, σύγχρονο και ασφαλές, είναι μέσα στα 10 καλύτερα του κόσμου και οι Ελληνες συντηρητές διεθνώς θεωρούνται κορυφαίοι.
Στο Βρετανικό Μουσείο οι αποκαλύψεις είναι συνεχείς: Τα Γλυπτά τρίφτηκαν με συρματόβουρτσα, για να ασπρίσουν. Αλλά, επειδή δεν άσπριζαν, τους έριξαν και χημικά, προκαλώντας τεράστια ζημιά στην «επιδερμίδα» των μαρμάρων. Στην αίθουσα Duveen, όπου εκτίθενται, στάζει νερό από την οροφή. Το μαζεύουν σε κουβάδες. Δεν υπάρχουν φύλακες και παιδιά παίζοντας έσπασαν ένα κομμάτι από μετόπη. Δίνονταν δεξιώσεις στην Duveen και οι καλεσμένοι ακουμπούσαν κρυστάλλινα ποτήρια με κόκκινο κρασί στα Γλυπτά. Τον Αύγουστο του 2023 πάει και η προστασία: Οι επιμελητές είναι οι κλέφτες των αρχαίων.
Τι αποκάλυψε η έρευνα; Ο «sultan1966», που παρουσιαζόταν και ως «Paul Higgins» ή «Paul», στο eBay ή μέσω e-mail και περιέγραφε «το εμπόρευμα», πχ. αμέθυστος στον οποίο απεικονίζεται έρωτας να ιππεύει δελφίνι – 42 λίρες- ή πολύτιμος λίθος χρώματος πορτοκαλί, σχήματος σκαραβαίου -170 λίρες- ήταν ο Χιγκς. Ο επί εικοσαετία και βάλε φροντιστής των κλαπέντων. Υπεράνω υποψίας.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Τεχνουργήματα πουλήθηκαν στο Αμβούργο, στην Κολωνία, στο Παρίσι, στο Χονγκ Κονγκ. Χθες ήρθαν και τα νεότερα: Το FBI διεξάγει έρευνα για την πώληση των αρχαίων θησαυρών σε Αμερικανούς αγοραστές. Βρήκε 268 αντικείμενα που είχαν πωληθεί σε συλλέκτη στην Ουάσιγκτον και τα επέστρεψε στο Βρετανικό Μουσείο.
Το BBC Τwo, χθες στις 7- ώρα Ελλάδας 5- παρουσίασε την έρευνα της katie Razzall, την οποία διεξάγει από τον Αύγουστο του 2023.Αυτή έκανε και την αποκάλυψη για την ανάμιξη του FBΙ.
Θυμάστε τη Λούσι Φρέιζερ, υπουργό Πολιτισμού στην κυβέρνηση Σούνακ, που πριν από λίγες μέρες είχε δηλώσει: «Πρώτα να αναγνωρίσει η Ελλάδα ότι τα Ελγίνεια ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά μπορούμε να τους τα δανείσουμε».
Κρίμα! Το FBI δεν θα προλάβει να επισκεφθεί την κ. υπουργό να τη ρωτήσει τι πληροφορίες έχει για τη διαδρομή των κλαπέντων τεχνουργημάτων. Στις 4 Ιουλίου Σούνακ, Φρέιζερ και οι λοιποί πάνε σπίτι τους…