Χωρίς να είναι ύποπτοι για «φιλο-ρωσισμό», όπως οι ορθόδοξοι Ελληνες, οι καθολικοί και αναντίρρητα φιλοδυτικοί Ιταλοί διαφώνησαν σε ποσοστό 50% με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Μόνο το 34% επικρότησε αυτή την πρωτοβουλία κι ένα 16% δήλωσε άγνοια ή αδιαφορία για το ζήτημα.
Ομως, το εύρημα που προβλημάτισε περισσότερο στη δημοσκόπηση της εταιρίας EMG, για λογαριασμό της κρατικής Rai 3, ήταν η αντίθεση περισσότερων από τους μισούς Ιταλούς (54%) στη δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση των αμυντικών δαπανών, έναντι μόλις 23% που δήλωσε σύμφωνο.
Σκάκι για τρεις
Είναι προφανές ότι η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε διάσταση με το λαϊκό αίσθημα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν αντέχει περισσότερη λιτότητα για εξοπλισμούς σε εποχές επισιτιστικής και ενεργειακής πείνας. Το ενδιαφέρον είναι ότι από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, μόνο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων τόλμησε να εκφράσει διαφωνία, κι αυτήν σε λογικά πλαίσια, χωρίς να απειλήσει να ρίξει την κυβέρνηση. «Δεν διαφωνούμε με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά αυτή πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου, ως το 2028 ή 2030.
Αυτή τη στιγμή έχουν προτεραιότητα η υγεία των Ιταλών, ο τριπλασιασμός των λογαριασμών ενέργειας και η ακρίβεια στα τρόφιμα», τόνισε στον Ντράγκι ο προκάτοχός του και ηγέτης του M5S, Τζουζέπε Κόντε.
Ο Σαλβίνι, που είχε ξεσηκώσει τον κόσμο για τα υγειονομικά μέτρα, έπαθε αφωνία, ενώ η αντίδραση του Ντράγκι ήταν ιδιαίτερα άκαμπτη, αρνούμενος κάθε παρέκκλιση από τις συμμαχικές δεσμεύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας εκτοξεύθηκε από 21 δισ. ευρώ σε 24,6 δισ. μεταξύ 2018-2021, ενώ φέτος αυξήθηκε ακόμη 5,6% στα 26 δισ. Σε βάρος, φυσικά, των κοινωνικών δαπανών.