Στις ΗΠΑ εντούτοις -όπου αφενός δεν έχουν ευρωεκλογές, αφετέρου δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα…- τη Δευτέρα 15/4 λήγει η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, κι όποιος την προσπεράσει χωρίς να ζητήσει παράταση την έχει άσχημα. Η προσαύξηση φόρου είναι 5% για κάθε μήνα καθυστέρησης και δεν μπορεί να ξεπεράσει το 25% της συνολικής οφειλής. Αν όμως ούτε αυτή καταβληθεί έγκαιρα αρχίζουν να τρέχουν τόκοι υπερημερίας, που μπορούν να εκτοξεύσουν το χρέος στα ύψη. Και ,ως γνωστόν, η IRS έβαλε τον Αλ Καπόνε στη φυλακή.
Σκάκι για τρεις
Παρά τον υψηλό βαθμό μηχανοργάνωσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, η αμερικανική εφορία δέχεται και μετρητά! Συμβουλεύει ωστόσο όσους επιλέγουν αυτή τη μέθοδο να εξοφλήσουν το χρέος τους πριν από τη λήξη, γιατί τις τελευταίες μέρες γίνεται συνωστισμός.
Ως γνωστόν, το φορολογικό σύστημα της Αμερικής δεν είναι δίκαιο. Ευνοεί τους λίγους «νικητές του ταξικού πολέμου» που μαίνεται από το 2008, κατά την αφοπλιστικά ειλικρινή δήλωση του Γουόρεν Μπάφετ, που ζήτησε από τους Αμερικανούς προέδρους «να τον φορολογήσουν» -περισσότερο για να τους αποδείξει ότι δεν μπορούν. Στην Αμερική όμως, εκτός από τους λίγους υπερπλούσιους και τους πολλούς πάμπτωχους υπάρχει (για πόσο ακόμη;) και μια αξιόλογη μεσαία τάξη «κανονικών ανθρώπων».
Η «USA Today» υπολόγισε ότι ο μέσος Αμερικανός πληρώνει στη διάρκεια της ζωής του 524.625 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο όσων κερδίζει στο ίδιο διάστημα (1,5 εκατ. δολάρια). Τέτοιες μέρες πολλούς Αμερικανούς τους πιάνουν τα υπαρξιακά τους: «Τι να κάνω Θεέ μου; Να μετακομίσω στο Νιού Μέξικο ή θα μου αλλάξουν κι εκεί τον συντελεστή;». Η φορολογική νομοθεσία διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία, κι έτσι οι κάτοικοι του Νιου Τζέρσεϊ πληρώνουν σχεδόν 1 εκατ. δολ. στη ζωή τους, ενώ οι κάτοικοι της Δυτικής Βιρτζίνια μόλις 358.407 δολάρια. Για το Ντελαγουέρ του Τζο Μπάιντεν, παγκοσμίου φήμης φορολογικό παράδεισο, απορία ψάλτου βηξ…