Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου και τη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία σημειώνονται αντίστοιχα επεισόδια σε αρκετά κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη.
Στη Γερμανία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του αριστερού κόμματος Die Linke διαλύθηκε μετά την αποχώρηση του βασικού στελέχους, Σάχρα Βάγκενκνεχτ, η οποία ίδρυσε ένα νέο κόμμα με πιο λαϊκίστικες θέσεις, ιδίως στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Το Die Linke, που δεν είχε πάει καθόλου καλά στις τελευταίες εθνικές εκλογές, κατηγορεί τους «διασπαστές» ότι μετακινούνται δεξιότερα, αλλά πρέπει πρώτα να λύσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα, καθώς μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών χάνει την οικονομική υποστήριξη και θα πρέπει να απολύσει προσωπικό για να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Die Linke βρίσκεται στο 3%, πολύ κάτω δηλαδή από το όριο του 5% που απαιτείται για είσοδο στο Γερμανικό Κοινοβούλιο.
Στην Ισπανία οι 5 βουλευτές Podemos ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον κοινό πολιτικό σχηματισμό Sumar, του οποίου ηγείται η Γιολάντα Ντίαθ. Οι διαφωνίες στην «πολυκατοικία» της Αριστεράς κορυφώθηκαν, όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, Σάντσεθ, απομάκρυνε από τη νέα κυβέρνηση δύο υπουργούς που προέρχονταν από τους Podemos.
Μετά την αποχώρηση, τα στελέχη των Podemos δηλώνουν ότι η κίνηση ήταν αναγκαία και πως η Ισπανία χρειάζεται μία νέου τύπου «φεμινιστική, οικολογική και μεταρρυθμιστική Αριστερά».
Οι Podemos, αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν βρεθεί μία ανάσα από τη νίκη στις εθνικές εκλογές της Ισπανίας το 2015. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η αποτυχημένη διαπραγμάτευση του Τσίπρα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, που έφερε το βαρύ τρίτο Μνημόνιο, φόβισε τους Ισπανούς, με αποτέλεσμα στις εθνικές τους εκλογές να δώσουν ξανά τη νίκη τότε στο Λαϊκό Κόμμα. Εκτοτε οι Podemos ακολούθησαν καθοδική πορεία με συνεχείς διασπάσεις, ενώ στις τελευταίες εκλογές συμμετείχαν στον αριστερό συνασπισμό Sumar με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιολάντα Ντίαθ.
Οι 5 βουλευτές των Podemos δηλώνουν ότι θα εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση Σάντσεθ, αλλά είναι προφανές ότι σε κάθε ψηφοφορία η δέσμευση αυτή θα δοκιμάζεται.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Και στη Γαλλία η Αριστερά δεν περνά τις καλύτερες ημέρες της, με «συντρόφους» να τα βάζουν με τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μελανσόν, για τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του κόμματος, στα επίπεδα του 7%.
Τι έχει η Αριστερά και συρρικνώνεται στην Ευρώπη; Μάλλον δεν έχει να πει πολλά πράγματα στους πολίτες, θα ήταν μία πρώτη απάντηση.
Κόμματα όπως οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ ανδρώθηκαν μέσα από τη λαϊκή αγανάκτηση Ισπανών και Ελλήνων για τη βουτιά της οικονομίας, αλλά δεν προσέφεραν βιώσιμες πολιτικές, ούτε είχαν εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης. Οι κοινωνικές συνθήκες σήμερα δεν έχουν σχέση με τις «πλατείες» των αγανακτισμένων, ενώ το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη έχει δώσει ώθηση σε ακροδεξιά σχήματα, που υπόσχονται «δραστικές λύσεις».
Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με τους ΑΝ.ΕΛ. το 2015 συγκεντρώνοντας αθροιστικά πάνω από 40%. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κοντά στο 12%, ενώ οι ΑΝ.ΕΛ. διαλύθηκαν. Οι εποχές αλλάζουν και όσοι δεν αντιλαμβάνονται την πνοή που δημιουργούν τα κοινωνικά ρεύματα μένουν γρήγορα στο περιθώριο.