Για τους Ρώσους ειδικά χτυπάει πολύ βαριά καμπάνα. Η πεποίθηση ότι ο «μη δυτικός κόσμος» είναι αρκετός για να τους σώσει από τα βάσανα, αποδεικνύεται σκέτη αυταπάτη. Χθες, ο δήμαρχος της Μόσχας , Σεργκέι Σομπιάνιν, προειδοποίησε για μαζική ανεργία στην πρωτεύουσα (έως και 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας) λόγω της φυγής ξένων εταιριών.
Αυτή, όμως, που περιέγραψε ένα σπαρτιάτικο μέλλον για τους Ρώσους -στην καλύτερη περίπτωση στα επίπεδα των καλών εποχών της ΕΣΣΔ- ήταν η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα.
Σκάκι για τρεις
«Για να αντιμετωπίσουμε τις κυρώσεις διαθέτουμε πολλά αποθέματα σε χρυσό, γιουάν και άλλα στοιχεία αξίας. Ομως αυτά δεν θα κρατήσουν για πάντα», ήταν το πρώτο καμπανάκι από τα χείλη της. Η Ναμπιούλινα ομολόγησε ότι οι δυτικές κυρώσεις αρχίζουν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία της Ρωσίας, καθησυχάζοντας, παράλληλα, ότι δεν θα προσπαθήσει να ρίξει τον πληθωρισμό με κάθε κόστος.
Προετοίμασε, ωστόσο, τους Ρώσους για δομικές αλλαγές στην οικονομία, κατ΄ επέκταση και στη ζωή τους. Οι ρωσικές επιχειρήσεις και οι παραγωγοί θα χρειαστεί να προσαρμοστούν αναζητώντας νέους συνεταίρους και νέα σχήματα logistics. Eιδεμή θα πρέπει να περάσουν στην παραγωγή προϊόντων προηγούμενης γενιάς -που δεν είναι αναγκαστικά κακό.
Η κεντρική τράπεζα, από την πλευρά της, θα προσπαθήσει να χαλαρώσει σταδιακά τα capital controls και να απλουστεύσει τους συναλλαγματικούς κανόνες για τους εξαγωγείς. Κρίσιμο ρόλο θα παίξει η καθιέρωση ψηφιακού ρουβλίου στις διατραπεζικές συναλλαγές, ενώ κάποια στιγμή η κεντρική ρωσική τράπεζα θα παίξει και το χαρτί της διεθνούς νομικής προσφυγής κατά των κυρώσεων, στοχεύοντας κυρίως στο να ασκήσει πολιτικές πιέσεις.