Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 3 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του gov.gr. Πρόκειται για την πιο σημαντική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πλέον, όλοι οι πολίτες μπορούμε να ολοκληρώνουμε περισσότερες από 1.500 συναλλαγές από όπου και αν βρισκόμαστε. Με λίγα «κλικ» μέσα από το κινητό ή τον υπολογιστή.
ΓΛΙΤΩΝΟΥΜΕ μια τεράστια ταλαιπωρία. Να τρέχουμε σε κάποια υπηρεσία, από γραφείο σε γραφείο και από ουρά σε ουρά. Ηταν χαμένος χρόνος. Πολλές φορές, ήταν και χαμένος κόπος, γιατί όλο και θα έλειπε κάποιο έγγραφο ή κάποιος υπάλληλος από το γραφείο του.
ΟΠΩΣ δήλωσε ο αρχιτέκτονας της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος της δεύτερης τετραετίας να γίνονται ψηφιακά όλες οι συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων.
ΑΥΤΟ θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη νίκη κατά της γραφειοκρατίας. Το οριστικό γκρέμισμα παθογενειών που ταλαιπωρούν τους πολίτες και τη χώρα.
ΤΟ ζητούμενο, λοιπόν, είναι να «κλείσουν» οριστικά οι πόρτες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Να μη χρειάζεται να τρέχουμε σε κάποιον δημόσιο υπάλληλο για να διεκπεραιώσουμε οποιαδήποτε συναλλαγή με το κράτος.
ΑΠΟ αυτό θα βγούμε κερδισμένοι όλοι. Κατ’ αρχάς, εμείς οι πολίτες, γιατί θα τελειώνουμε στο άψε-σβήσε τις δουλειές μας με το Δημόσιο. Θα υπάρξει εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ από τις «κερδισμένες» εργατοώρες που θα γλιτώνουν πολίτες και δημόσιοι υπάλληλοι. Το κράτος, επιτέλους, θα έχει πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει σε όλες τις υπηρεσίες. Π.χ. πλέον οι αποφάσεις συνταξιοδότησης θα εκδίδονται αυθημερόν, όταν μέχρι πριν από λίγο καιρό απαιτούνταν μέχρι και πέντε χρόνια.
ΚΑΙ κάτι ακόμα, επίσης σημαντικό. Οταν κλείσουν οριστικά οι πόρτες του Δημοσίου, θα πρέπει να ξεκινήσει μια ουσιαστική και αυστηρή αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Το κράτος θα πρέπει να δει ποιοι είναι άξιοι και ικανοί που πρέπει να αναβαθμιστούν και να πάρουν καλύτερους μισθούς. Ποιοι θέλουν και μπορούν να γίνουν καλύτεροι, μέσα από μια σοβαρή διαδικασία επιμόρφωσης. Και ποιοι απλά κάθονται και πληρώνονται, οπότε θα πρέπει να απολυθούν και να αντικατασταθούν από ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και να προσφέρουν.
ΜΠΟΡΕΙ να ακούγονται δύσκολα ή… μελλοντολογικά όλα αυτά. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι αυτονόητα. Οπως αυτονόητος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, που πέτυχε στην πρώτη τετραετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μόνο που κανείς δεν το είχε προσπαθήσει νωρίτερα. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά. Η σημερινή κυβέρνηση έχει τη βούληση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες. Και το ψηφιακό Δημόσιο είναι το μεγαλύτερο «δώρο» στους πολίτες.