Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση πιάστηκε, επικοινωνιακά, στον ύπνο. Δεν είχαν εκτιμήσει το τσουνάμι αντιδράσεων για την τραγωδία των Τεμπών. Μπορεί, επειδή ασχολούνταν με τα μη κρατικά ΑΕΙ, το αγροτικό και τους γάμους των ομοφύλων. Ούτε είχαν προετοιμαστεί για να δώσουν τις σωστές απαντήσεις ούτε είχαν αποφασίσει ποια τακτική θα ακολουθήσουν.
ΕΤΣΙ, ήταν απόλυτα φυσιολογικό να δημιουργηθεί μια συγκεχυμένη εικόνα γύρω από τη διερεύνηση του δυστυχήματος. Μάλιστα, αυτή η εικόνα που δημιουργήθηκε στην κοινωνία απέχει αρκετά από την πραγματικότητα.
Η αντιπολίτευση εργαλειοποίησε όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν μια ανθρώπινη τραγωδία ή κάποια κρίση. Αυτό προσπαθούσαν από το 2019, αλλά έως τώρα δεν το είχαν πετύχει. Το έκαναν για το Μεταναστευτικό, εκεί εφηύραν μέχρι και το «θάνατο» της ανύπαρκτης «5χρονης Μαρίας». Το έκαναν με τους νεκρούς της πανδημίας, τα λοκντάουν και τα εμβόλια. Το έκαναν με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Το έκαναν και με τις υποκλοπές. Πάντοτε, όμως, η κυβέρνηση διαχειριζόταν σωστά τις κρίσεις τόσο σε επίπεδο απαντήσεων και λύσεων όσο και στην επικοινωνία.
ΣΤΟ θέμα των Τεμπών χάθηκε η μπάλα.
Η λύση ήταν δύσκολη, και συγχρόνως απλή, αλλά δεν επιλέχθηκε. Αρκούσε μια φράση από τον Κώστα Καραμανλή ή από την κυβέρνηση, πως ο πρώην υπουργός τίθεται στη διάθεση της δικαιοσύνης, πως θα αποδείξει την αθωότητά του σε ειδικό δικαστήριο. Και, δεν θα μπορούσε κανείς να αρθρώσει κουβέντα.
ΑΠΟ εκεί και πέρα η κυβέρνηση βρέθηκε να απαντά είτε για πραγματικά ερωτήματα είτε για ψεκασμένες θεωρίες, για την τραγωδία των Τεμπών. Δυστυχώς, όμως, το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας δεν φαινόταν πρόθυμο για να ακούσει τις απαντήσεις. Απόλυτα λογικό, καθώς η κυβέρνηση είχε κάνει απανωτά λάθη.
Η πρόταση μομφής, όμως, άλλαξε αρκετά το σκηνικό. Αποδείχθηκε πως η αντιπολίτευση έψαχνε για ένα «σόου και κοκορομαχία», όπως ομολόγησε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ηταν κάτι «προσυνεννοημένο», όπως ομολόγησε ο Νίκος Παππάς. Το θέμα είναι να φύγει η κυβέρνηση, όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ηθελαν να βρουν έναν τρόπο για να προσπαθήσουν να ανεβάσουν τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
ΕΤΣΙ, όμως, κατάφεραν κάτι άλλο. Να αποκαλυφθεί, πως στην πραγματικότητα το ζήτημα δεν είναι η διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπων, αλλά το πως θα καταφέρουν να πλήξουν την κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο δημιούργησαν ένα ισχυρό διακύβευμα για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου. Η κυβέρνηση οφείλει να ανασυνταχθεί, να αποκτήσει τον ρυθμό που είχε πριν από λίγους μήνες, να περάσει στην αντεπίθεση με έργα και μεταρρυθμίσεις και να κερδίσει ξανά την εμφατική ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών.