«Δεν έχει μείνει τίποτα να καλλιεργήσουμε» λένε απεγνωσμένοι οι αγρότες πολλών περιοχών του Πακιστάν, που έχουν βουλιάξει από τις πλημμύρες. Επί δύο μήνες το καλοκαίρι, Ιούλιο και Αύγουστο, οι καταρρακτώδεις βροχές έπνιξαν τη χώρα και τα νερά ακόμη λιμνάζουν σε τεράστιες εκτάσεις. Υπολογίζεται ότι έχει καταστραφεί το 70% της παραγωγής σιτηρών, τα βοσκοτόπια χάθηκαν και η οικονομική καταστροφή υπολογίζεται σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Η κραυγή αγωνίας των κατοίκων για το άδηλο μέλλον τους σε μια χώρα που έχει χτυπηθεί αλύπητα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπίπτει με τη ζοφερή προειδοποίηση του Αντόνιο Γκουτέρες ότι το Πακιστάν βρίσκεται στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Ο γ.γ. του ΟΗΕ μίλησε για κλονισμό της επισιτιστικής ασφάλειας στη χώρα, αλλά και για μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Σε άλλο σημείο του πλανήτη, στην ταλαίπωρη τα τελευταία χρόνια Γροιλανδία, οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση καθώς τεράστια παγόβουνα λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.
Οσοι μεγάλωσαν κοντά στον Αρκτικό Κύκλο και ταξίδευαν με τα έλκηθρα πάνω στους πάγους, τώρα βλέπουν σχεδόν έντρομοι πως θα χρειαστούν… βάρκες. Ηδη, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που εκτρέφονταν και εκπαιδεύονταν στη βόρεια και την ανατολική Γροιλανδία για να σέρνουν τα έλκηθρα, έχουν μειωθεί δραματικά την τελευταία εικοσαετία, καθώς δεν είναι πια απαραίτητα. Αυτή η μείωση έχει μεγάλες επιπτώσεις στους ντόπιους που ζούσαν από τον τουρισμό και από την τοπική δραστηριότητα αναπαραγωγής συγκεκριμένης ράτσας σκύλων.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα φθάσει τα 27 εκατοστά ετησίως. Αυτό θα είναι η απόλυτη καταστροφή και θα ξυπνήσουν απότομα οι ιθύνοντες που έπαψαν να ασχολούνται με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, γιατί τα άλλα καθημερινά προβλήματα είναι πιο επείγοντα.