Και για να συμπληρώσει την ήδη θετική εικόνα -άλλωστε είχε μόνον έναν χρόνο στο ανώτατο αξίωμα- περιέγραψε αναλυτικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που θα αποτελούσαν τον κώδικα διακυβέρνησης της Ρωσίας επί των ημερών του.
Ηταν σημαντικό για τους Γερμανούς κοινοβουλευτικούς, οι οποίοι ήξεραν ότι ο Πούτιν είχε υπηρετήσει μια πενταετία ως πράκτορας την KGB στη χώρα τους, να τον ακούν να μιλάει για δημοκρατικές αρχές και ελευθερίες στο Βερολίνο, την πόλη που, για πολλά χρόνια, συμβόλιζε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον δυτικό κόσμο και την απολυταρχική Σοβιετία.
Εννοείται ότι οι Γερμανοί βουλευτές τον χειροκρότησαν κατενθουσιασμένοι όρθιοι, ενώ ο παριστάμενος καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σημερινός καλοπληρωμένος ενεργειακός του σύμβουλος και πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft, πιο θερμά από όλους.
Χρειάστηκαν είκοσι ένα χρόνια για να αποδειχθεί περίτρανα, με την εισβολή στην Ουκρανία, με τις απειλές του Μεντβέντεφ για πυρηνικό όλεθρο, ότι όλα αυτά τα δημοκρατικά και φιλοευρωπαϊκά αισθήματα για τα οποία τότε καταχειροκροτήθηκε ο Πούτιν, αποτελούσαν διπλωματική προμετωπίδα, την οποία τα φιλορωσικά ΜΜΕ, ως φιλοπουτινική προπαγάνδα, ανέλαβαν να υπηρετήσουν και να προωθήσουν απανταχού της Ευρώπης.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Κι από εκεί που οι Γερμανοί βουλευτές μιλούσαν για την ιστορική ομιλία του Πούτιν, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι τα είκοσι δύο χρόνια της απόλυτης εξουσίας του, τον έκαναν να βλέπει «αποβράσματα και προδότες», «πέμπτη φάλαγγα και μπάσταρδους» στο πρόσωπο όποιου Ρώσου αντιστέκεται στη βία που εκπροσωπεί η δικτατορία την οποία έχει επιβάλει. Αυτό δεν το λες και δημοκρατική στάση…
Γι’ αυτό και στο στάδιο που εμφανίστηκε με το μπουφάν «Loro Piana» των 12.000 ευρώ ζήτησε από «τους αληθινούς Ρώσους να φτύνουν κατάμουτρα τα αποβράσματα και τους προδότες, σαν σκνίπα που μπήκε τυχαία στο στόμα τους, ώστε να επέλθει ενός είδους κάθαρση στη ρωσική κοινωνία».
Δυτικοί σχολιαστές, ακούγοντας τον να μιλά σε γλώσσα εντελώς ακατάλληλη για πολιτικό ηγέτη, έγραψαν ότι «πλέον δεν θα κάνει σε κανέναν εντύπωση αν λειτουργήσουν με “διδακτικό επανορθωτικό έργο συνείδησης” τα Γκουλάγκ που περιγράφει ο Σολζενίτσιν.
Βέβαια, ο βραβευμένος με Nόμπελ συγγραφέας έχει εκφράσει «το σεβασμό του για τον άξιο τιμών Πούτιν, που υπηρέτησε στην Υπηρεσία Πληροφοριών». Ασχετο που ο Γάλλος μεταφραστής του Ρώσου δημιουργού, Ιβ Αμαν, υποστηρίζει ότι ο Πούτιν «έχει εμφανώς επηρεαστεί από τη διάβρωση που υπέστη η ρωσική κοινωνία από την ηθική τής μαφίας, η οποία και περιγράφεται λεπτομερώς στο βιβλίο του Σολζενίτσιν «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ».