Οι τέσσερις παρατάξεις συγκέντρωσαν 108 από τις 200 έδρες στις εκλογές του Απριλίου, στέλνοντας στην αντιπολίτευση τους Σοσιαλιστές της «άτακτης» πρωθυπουργού, Σάνα Μάριν.
«Με χαρά σάς αναγγέλλω ότι συμφωνήσαμε ένα μεταναστευτικό πακέτο που συνιστά αλλαγή παραδείγματος. Ετσι, η Φινλανδία θα πάψει να είναι η μοναδική σκανδιναβική χώρα με χαλαρή μεταναστευτική πολιτική», υπογράμμισε η αρχηγός των «Φινλανδών», Ρίικα Πούρα.
Αργότερα, η νέα υπουργός Εσωτερικών, Μαρί Ραντάνεν, επιβεβαίωσε την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για όσους έρχονται και θέλουν να μείνουν στη χώρα.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η Χώρα των Χιλίων Λιμνών θα μειώσει στο μισό τους πρόσφυγες που δέχεται κάθε χρόνο μέσω της Υπατης Αρμοστείας Προσφύγων του ΟΗΕ, από 1.050 σε 500. Παράλληλα, θα δημιουργήσει ξεχωριστή κατηγορία επιδομάτων για τους μετανάστες (σ.σ.: μέτρο αμφίβολης συνταγματικότητας).
Πάντως, η Ρίικα Πούρα εξήγγειλε αυστηρότερες προϋποθέσεις διαμονής και μόνιμης κατοικίας, καθώς θα απαιτούνται από τους υποψηφίους καλύτερη γνώση της φινλανδικής και μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στη χώρα.
Οι άδειες παραμονής θα γίνουν προσωρινές, με πλαφόν το μίνιμουμ της ευρωπαϊκής προστασίας, ενώ θα αφαιρούνται αν κάποιος γυρίσει για διακοπές στη χώρα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 8,5% του φινλανδικού πληθυσμού (περίπου 470.000 άτομα) είναι αλλοδαπής καταγωγής και η Ακροδεξιά τούς χρεώνει την αυξημένη εγκληματικότητα των συμμοριών, που θα αντιμετωπίσουν δρακόντειες ποινές.
Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός, Πέτερι Ορπο, υποχρεώθηκε σε αυτές τις παραχωρήσεις για να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ακροδεξιάς στο πακέτο λιτότητας 6 δισ. ευρώ που αποσκοπεί στη μείωση του δημόσιου χρέος από 73% στο 64% του φινλανδικού ΑΕΠ. Η αδιαλλαξία των «Φινλανδών» στο Μεταναστευτικό έκαμψε τις σοβαρές αντιρρήσεις του μειονοτικού «Κόμματος του Σουηδικού Λαού», που ζητούσε έως τριπλασιασμό της μετανάστευσης, για να αντιμετωπιστούν η δημογραφική συρρίκνωση και η αποδυνάμωση των ασφαλιστικών ταμείων στην, επί σειρά ετών, «πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου».