Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν άμεσα δύο φάλαγγες με Leopard στην Ουκρανία, με το Βερολίνο, ως πρώτο βήμα, να αποστέλλει 14 τανκς.
Επίσης, όπως αναφέρεται, η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών θα ξεκινήσει άμεσα, με τη Γερμανία να αναλαμβάνει τις μεταφορές, αλλά και τα πυρομαχικά, σύμφωνα με το Reuters.
To Spiegel Online ανέφερε σε χθεσινό του δημοσίευμα ότι «θα παραδοθεί τουλάχιστον ένας λόχος Leopard 2A6. (…) Τα άρματα μάχης θα προέρχονται από τα αποθέματα της Bundeswehr. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, θα μπορούσαν να προετοιμαστούν για ανάπτυξη και άλλα άρματα μάχης από τα αποθέματα της βιομηχανίας».
Το γερμανικό περιοδικό επισήμαινε ακόμη πως «και άλλοι σύμμαχοι, μεταξύ άλλων από τη Σκανδιναβία, θέλουν επίσης να παραδώσουν άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δώσει άδεια για την εξαγωγή τέτοιων αρμάτων που ανήκουν σε άλλα κράτη, όπως στην Πολωνία». Όπως σχολίασε το RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), «σε αντίθεση με τον νέο υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος είχε δείξει από την αρχή την προθυμία του να παραδοθούν άρματα μάχης στην Ουκρανία, ο Σολτς αντιστεκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Στην παρούσα χρονική συγκυρία, «οι σύμμαχοι, καθώς φαίνεται, θέλουν να ακολουθήσουν σε αυτό. Οι ΗΠΑ θα στείλουν πιθανότατα επίσης άρματα μάχης, εξέλιξη που θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία για τον καγκελάριο. Θα έχει δημιουργήσει έτσι μια εντυπωσιακή συμμαχία αρμάτων μάχης», σχολίαζε η Handelsblatt, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. «Τώρα είναι σημαντικό για τον Σολτς να πάρει με το μέρος του και εκείνους τους πολίτες που είναι επιφυλακτικοί για την παράδοση των βαρέων αρμάτων μάχης, επειδή φοβούνται μια δραματική κλιμάκωση του πολέμου. Εκ των υστέρων, ο δισταγμός του Σολτς μάλλον απέδωσε και εδώ».
Η πλειοψηφούσα μερίδα των Γερμανών πολιτικών επιδοκιμάζει την απόφαση, με εξαίρεση το ακροδεξιό κόμμα AfD, το οποίο χαρακτήρισε την αποστολή αρμάτων μάχης ως «ανεύθυνη και επικίνδυνη», αλλά και την Αριστερά (Die Linke), ο επικεφαλής της οποίας δήλωσε πως «καταρρίπτοντας ένα ακόμη ταμπού, οδηγούμαστε πιθανώς πιο κοντά σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά στην ειρήνη στην Ευρώπη».
Leopard 2: Τα άρματα μάχης που ζητά απεγνωσμένα ο Ζελένσκι – Τα χαρακτηριστικά τους και ο κομβικός τους ρόλος στον πόλεμο [βίντεο]
Το Leopard 2 είναι ένα άρμα μάχης γερμανικής κατασκευής με βεληνεκές περίπου 500 χιλιομέτρων. Τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το 1979 έχει μήκος 9,67 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 68 χλμ./ώρα. Διαθέτει ένα όπλο λείας οπής 120 χιλιοστών ως κύριο οπλισμό του και δύο ομοαξονικά ελαφριά πολυβόλα.
Πέραν της χρήσης του από τον γερμανικό στρατό, το Leopard 2 αποτελεί συνηθισμένο εξοπλισμό των ευρωπαϊκών κρατών (περισσότερες από 10 χώρες το κατέχουν στο οπλοστάσιό τους), αλλά και σε αρκετές ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά. Τα τανκς έχουν χρησιμοποιηθεί στο Κόσοβο, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν και τη Συρία (από την Τουρκία), όπου πολλά καταστράφηκαν από αντιαρματικούς πυραύλους.
Τι τα θέλει η Ουκρανία;
Η Ουκρανία έχει δηλώσει πως έχει άμεση ανάγκη από βαρύτερο εξοπλισμό για να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή. Το Κίεβο δεν διαθέτει πολλά τανκς, ενώ τα περισσότερα που έχει στην κατοχή του χρονολογούνται στη σοβιετική περίοδο.
Το Κίεβο προειδοποιεί πως πιστεύει ότι η Μόσχα σκοπεύει να εξαπολύσει ισχυρή επίθεση στους επόμενους μήνες, ενώ θεωρεί πως ο πόλεμος θα τελειώσει νωρίτερα αν η Ρωσία ηττηθεί στο πεδίο και η Ουκρανία ανακαταλάβει τα χαμένα της εδάφη.
Αν και η Ουκρανία έχει ήδη πετύχει σημαντικές νίκες, η έλλειψη τανκς συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τις ρωσικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα σύγχρονα κα αξιόμαχα T-90.
Η μεγάλη διαθεσιμότητα των Leopard, μεταξύ άλλων και στην γειτονική Πολωνία που θέλει να τα παρέχει στην Ουκρανία, τα καθιστά καλή επιλογή για το Κίεβο.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι χρειάζεται 300 τανκς, ενώ δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και 100 θα ήταν αρκετά για να αλλάξουν τις ισορροπίες στο πεδίο.
Ποιοι έχουν τα Leopard 2
Σύμφωνα με το Μητρώο Συμβατικών Όπλων των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 1.900 Leopard 2 έχουν εξαχθεί από τη Γερμανία από το 1992, συμπεριλαμβανομένων των ανακαινισμένων. Η Γερμανία πούλησε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης τη δεκαετία του 2000, αλλά πρόσφατα μόνο μερικά Leopard πουλήθηκαν στο εξωτερικό, καθώς η παραγωγή τους έχει υποχωρήσει και επικεντρώθηκε σε χώρες εκτός Ευρώπης.
Οι μεγαλύτεροι αγοραστές τα τελευταία 20 χρόνια ήταν η Τουρκία, η Πολωνία, η Χιλή, η Ελλάδα και η Σιγκαπούρη. Παρά την ένταξη της Τουρκίας και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, οι εξαγωγές προς την Ουκρανία είναι λιγότερο πιθανές από αυτές τις χώρες καθώς βρίσκονται σε (ανενεργή) σύγκρουση μεταξύ τους.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Αυξήσεις στην τσέπη για 500.000 νέους συνταξιούχους μετά το 2016 [πίνακες]
Από την «κουκούλα» στις… χειροπέδες ο «Μάξιμος Σαράφης»