Η Αυστραλία είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών αερίου και άνθρακα, αλλά σχεδόν το ένα τέταρτο των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της στις νοτιοανατολικές ακτές είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας βλαβών από τις εκτεταμένες πλημμύρες μετά το καλοκαίρι (στο νότιο ημισφαίριο) ή εργασιών συντήρησης. Τα προβλήματα στη λειτουργία των εργοστασίων και ο πόλεμος της Ουκρανίας αύξησαν τη ζήτηση για εξαγωγές αερίου, απορροφώντας το πλεόνασμα που θα μπορούσε να περιορίσει τις ελλείψεις στην εσωτερική αγορά, ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας στηρίζονται στον άνθρακα, γεγονός που προκαλεί έντονες διεθνείς επικρίσεις στην πολιτική της χώρας λόγω των εκπομπών βλαβερών αερίων. Εν μέσω της κρίσης, η νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε νέους και φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, που επιβαρύνουν το κλίμα.
Ο νέος πρωθυπουργός, Αντονι Αλμπανέζι, ενημέρωσε με επιστολή του τον ΟΗΕ για τους νέους στόχους που έχει θέσει προκειμένου να επιτύχει μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο Αλμπανέζι επανέλαβε ότι η Αυστραλία αλλάζει την κλιματική πολιτική της -καθώς «είχε παραμελήσει τις υποχρεώσεις της»- και θα μειώσει κατά 43% (από 28%) την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Ο Αλμπανέζι άφησε σαφείς αιχμές για την περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική του προκατόχου του, Σκοτ Μόρισον, η κυβέρνηση του οποίου δεν ήθελε να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις άλλων μεγάλων χωρών για στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.