Αν και αντιδημοφιλής λόγω υπερπληθωρισμού, ο περονιστής Μάσα συσπείρωσε γύρω του το δημοκρατικό στρατόπεδο της λογικής, μολονότι ο Μιλέι ποντάρει βάσιμα στη δεξαμενή της νεοφιλελεύθερης Πατρίσια Μπούλριτς, που πήρε 23,8%. Σε πρώτη φάση πάντως, η ακροδεξιά παλινδρόμηση στη Λατινική Αμερική αποφεύχθηκε και η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί στις 19 Νοεμβρίου.
«Η Αργεντινή νίκησε τη βαρβαρότητα. Είναι ο καιρός της ελπίδας», τουϊτάρισε ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο. Ο Βραζιλιάνος Ινιάσιο Λούλα ντα Σίλβα συνεχάρη τον Μάσα για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα», ενώ ο υπουργός Τύπου της Βραζιλίας αναφώνησε αυθόρμητα: «Ζήτω η Δημοκρατία!». Από την άλλη πλευρά ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο, κυκλοφόρησε ένα βίντεάκι-viral με έναν ψηφοφόρο του Μιλέι ντυμένο… αλυσοπρίονο, το σύμβολο της καμπάνιας του διασαλευμένου πρώην ροκά απέναντι στη «διεφθαρμένη πολιτική κάστα, που χρεοκόπησε τη χώρα».
Η λατινοαμερικανική αριστερά έχει πάρει πατριωτικά την υπόθεση της Αργεντινής, καθώς ο Μιλέι χαρακτηρίζει «σοσιαλιστικό ψέμα» την κλιματική αλλαγή, βρίζει τον πάπα Φραγκίσκο «αριστερούλη π..ς γιο», είναι φιλοαμερικανός και θέλει να μετατρέψει τη χώρα της σάμπας σε αποικία του δολαρίου.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Εμπειροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Μιλέι έχει πιθανότητες να εκλεγεί, αλλά η ταύτιση με τον Μπολσονάρο, τον Τραμπ και τα κατάλοιπα της χούντας δεν του κάνει καλό. Εύκολα εκλέγεις πάνω στο θυμό σου ένα UFO στην ηγεσία μιας χώρας (ή ενός κόμματος) αλλά το θέμα είναι τι γίνεται μετά. Κι εκεί οι Αργεντίνοι έχουν αρχίσει να το σκέφτονται…