Μιλώντας στην Καλαμάτα, ο Τσίπρας δεσμεύθηκε για αύξηση μισθών, μείωση τιμών και ρύθμιση χρεών. Το πρόβλημα είναι ότι ουδείς τον πιστεύει, οι επιδόσεις της κυβέρνησής του στην οικονομία ήταν κάκιστες. Και το 2015 υποσχόταν κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, αλλά καθιέρωσε τη γενιά των 300 ευρώ. Υποστήριζε ότι θα μείωνε τα βάρη για τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά αύξησε τους φόρους στα πάντα, ακόμα και στον ΦΠΑ των τροφίμων, ενώ μιλούσε για «σεισάχθεια χρεών» όταν νομοθέτησε τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων στα funds και τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Η αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικά θέματα όπως είναι η οικονομία και το Μεταναστευτικό ευνοεί την κυβέρνηση, που μπορεί να παραθέσει τις δικές της πολιτικές για να συγκρίνουν οι ψηφοφόροι.
Γενικώς, η πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας κύλισε υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, γιατί κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη, τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και την επέκταση του φράχτη στον Εβρο.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Για αυτό και οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και εταιριών που αντιμετωπίζουν «φιλικά» τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Στην έρευνα της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», το προβάδισμα της Ν.Δ. αυξήθηκε σε 3 μονάδες από 2,5, ενώ στη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» η διαφορά έφτασε τις 5,3 μονάδες, καλύπτοντας τις μισές απώλειες που είχαν καταγραφεί μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, θα δεχθεί πίεση, η οποία θα εντείνεται, καθώς ο πολιτικός λόγος του Νίκου Ανδρουλάκη δημιουργεί προβλήματα παρά δίνει λύσεις στα ερωτήματα για την επόμενη μέρα.
Οι πολίτες δείχνουν ότι προτιμούν τη σταθερότητα από την επανάληψη των πειραμάτων. Ακούν, για παράδειγμα, τον Τσίπρα να λέει ότι θα κρατικοποιήσει την Εθνική Τράπεζα, όταν αφενός γνωρίζουν ότι επί των ημερών του όλες οι συστημικές τράπεζες κυριολεκτικώς ξεπουλήθηκαν στα funds αντί πινακίου φακής σε βάρος του Δημοσίου και των Ελλήνων μικρομεσαίων και αφετέρου αντιλαμβάνονται ότι μία τέτοια κίνηση, για να υλοποιηθεί, απαιτεί αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα στείλει αρνητικά μηνύματα στην επενδυτική κοινότητα και τις αγορές.
Η προγραμματική σύγχυση του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται ούτε με ακάλυπτες υποσχέσεις ούτε με εξυπνακισμούς, όπως ακούσαμε για το «φράχτη κατά των αδικιών», όταν ο Τσίπρας δεν έχει καθαρή θέση για το εάν θα γκρεμίσει ή όχι το φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Συνολικά, το κυβερνών κόμμα ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων επενδύοντας στο έργο του και την προγραμματική του υπεροχή. Οσο θα οδεύουμε προς τις κάλπες θα γίνεται εντονότερη η ανάγκη να έχει η Ελλάδα μία ισχυρή κυβέρνηση, όταν υπάρχουν μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις στα εθνικά, τα δημοσιονομικά και την πορεία σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η σταθερότητα δεν είναι δεδομένη, αυτό θα γίνει αντιληπτό μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου, όταν θα είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Για αυτό και όσο πλησιάζουμε στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις έχουμε την εντύπωση ότι η ψαλίδα θα ανοίγει και τελικώς οι ψηφοφόροι θα δώσουν μήνυμα για ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση.