Κατά τη διάρκεια των περίπου πέντε δεκαετιών, υπήρξαν πολιτικές κρίσεις αλλά το πολιτικό προσωπικό τις διαχειρίστηκε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και πάντα με γνώμονα της διατήρησης και προστασίας της Δημοκρατίας. Από το 1974 και έπειτα, η πολιτική αλλά και οι πολιτικοί δείχνουν να έχουν ωριμάσει. Να λειτουργούν στο πλαίσιο του Συντάγματος και να μη διακυβεύουν τη Δημοκρατία.
Για να τιμήσουν την επέτειο, τα πολιτικά κόμματα -κοινοβουλευτικά και μη- εξέδωσαν ανακοινώσεις, στις οποίες επιχείρησαν να «παντρέψουν» την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας με την τρέχουσα επικαιρότητα. Καθόλου μεμπτό. Ισως και επιθυμητό. Ομως, φέτος δύο από αυτά ξεχώρισαν για τις ανακοινώσεις τους, οι οποίες ήταν… εκτός τόπου και χρόνου. Τα συγκεκριμένα δύο κόμματα έχουν διαβεί το κατώφλι του Κοινοβουλίου με την ψήφο δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων, οι οποίοι, αναρωτιέμαι, αν πραγματικά συμμερίζονται τα όσα αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος με δήλωσή του 35 λέξεων, ενημέρωσε το λαό ότι η Δημοκρατία δεν έχει… αποκατασταθεί πλήρως (!) και ότι είναι ακρωτηριασμένη (!). Δύο προσεγγίσεις, τις οποίες επιχειρεί να τις στηρίξει στην τραγωδία του κυπριακού ελληνισμού. Κανείς δεν χαίρεται με την κατοχή της μεγαλονήσου, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί… βαρόμετρο δημοκρατικότητας στην Ελλάδα. Αν ήθελε να κάνει δήλωση για την Κύπρο, ας την έκανε. Κανείς δεν τον εμπόδιζε, αλλά να επιχειρεί να συσχετίσει τη 48χρονη Δημοκρατία της Ελλάδας με την εισβολή του Αττίλα, είναι τουλάχιστον άκομψο, άσχετο και αταίριαστο.
Από την άλλη, το ΜέΡΑ25 εξέδωσε ανακοίνωση 484 λέξεων, όπου μέσα σε έναν αχταρμά τσιτάτων σλόγκαν, ενημέρωσε ότι… δεν γιορτάζει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας! Παρόλα αυτά, βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί σε άσχετα με τη Δημοκρατία θέματα, «πουλώντας» και ξανασερβίροντας φράσεις όπως: χούντα, ολιγάρχες, κυβέρνηση Α.Ε., συστημικά ΜΜΕ, δημοψήφισμα 2015 κ.τ.λ. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ενημερώσω το συγκεκριμένο κόμμα ότι η ελληνική κοινωνία δεν συμμερίζεται την τουλάχιστον προσβλητική και άδικη εκτίμηση για ΜΜΕ που «σε τίποτα δεν διαφέρουν (…) από ΜΜΕ στυγνών δικτατοριών». Με το συντάκτη προφανώς να τελεί σε σύγχυση, το ΜέΡΑ25 κάνει λόγο για «ανύπαρκτη Δημοκρατία» και καταλήγει ότι «η Δημοκρατία να νικήσει».
Πέρα από την πλάκα, η 48χρονη λειτουργία της Δημοκρατίας είναι πολύ σοβαρό γεγονός για να μπορούν τα μικρά κόμματα να ασκούν κριτική ή να γράφουν ό,τι τους έρχεται στο κεφάλι επιχειρώντας να βγουν από την αφάνεια. Μπορεί να μη σέβονται τους πολίτες ή ακόμη και τους ψηφοφόρους τους. Τουλάχιστον, ας σεβαστούν τη Δημοκρατία, η οποία τους επιτρέπει να γράφουν και να λένε ό,τι θέλουν…