Στα σύγχρονα αυταρχικά ή «υβριδικά» καθεστώτα τύπου Ρωσίας, Τουρκίας, Αιγύπτου κ.λπ., υπάρχει ένας κατ’ επίφασιν πολυκομματισμός χωρίς πραγματική δημοκρατία. Ο υιός Μάρκος νίκησε χάρη σε ένα κοκτέιλ καταστολής, οργανωμένου ψεύδους που εξωράισε τη δικτατορία του πατέρα του, τάζοντας παράλληλα στους Φιλιππινέζους λαγούς με πετραχήλια. Τον στήριξε και ο απερχόμενος πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αναλόγου φυράματος.
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
Κανείς δεν περίμενε από τον Μπονγκμπόνγκ να εμφανιστεί υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ομως, το στίγμα που έδωσε ανάμεσα στην εκλογική νίκη του (9 Μαΐου), την ορκωμοσία του (30 Ιουνίου) και τις προγραμματικές του δηλώσεις τη Δευτέρα 25/6 ήταν ιδιαίτερα σκληρό. Καταστολή, συλλήψεις και φίμωμα της αντιπολίτευσης, ιδίως των ΜΜΕ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς(!) και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έκλεισαν πλήθος εφημερίδων και ιστοσελίδων με πρόσχημα παράνομες ενέργειες και τρομοκρατία.
Δεν σεβάστηκαν ούτε τον ειδησεογραφικό οργανισμό Reppler της Νομπελίστριας 2012 Μαρία Ρέσα. Εχοντας εκλεγεί πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο, ο 64χρονος Μάρκος κανονικά δεν θα έπρεπε να φοβάται το λαό. Ωστόσο στην προχθεσινή εκφώνηση των προγραμματικών του δηλώσεων 20.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν έξω από το Κογκρέσο στη Μανίλα για να αντιμετωπίσουν… 5.000 διαδηλωτές, που ζητούσαν κρατική στήριξη ενάντια στην ακρίβεια και Δικαιοσύνη για τα θύματα του πατρός Μάρκος. Ο Μπονγκμπόνγκ μίλησε μόνο για οράματα οικονομικής ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και διατροφικής αυτάρκειας, καθώς και για τήρηση ίσων αποστάσεων από ΗΠΑ-Κίνα, χωρίς να βρει λέξη για τη βαθιά φτωχοποίηση, την πείνα και την ανεργία που μαστίζουν τις Φιλιππίνες μετά την Covid. Φυσικά, για σεβασμό της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ούτε λόγος. Αν βρίσκονται στην ατζέντα του.