Το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» από τη Θεσσαλία δημιουργεί ένα νέο είδος κρίσης. Δεν έχει σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις που δημιουργήθηκαν από φυσικές καταστροφές.
ΦΕΤΟΣ κάηκε ο μισός Εβρος, υπήρξαν μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο και στην Πάρνηθα. Οπως και το 2021 στη Βόρεια Ευβοια και στη Βαρυμπόμπη. Οπως παλαιότερα έχουν υπάρξει μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές ή και σεισμούς. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η καταστροφή αφορούσε μόνο στις περιοχές που είχαν βιώσει τις τραγωδίες. Η επίπτωση στην πορεία της χώρας και στην οικονομία ήταν μικρές.
ΑΥΤΗ τη φορά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο «Ντάνιελ» δημιούργησε τεράστιες ζημιές στην «καρδιά της Ελλάδας». Στον θεσσαλικό κάμπο βρισκόταν ένα μεγάλο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής αλλά και αρκετές βιομηχανίες. Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και θα επηρεάσει όλους τους πολίτες και όλη τη χώρα.
ΣΤΗΝ οικονομία ήδη υπάρχει ένα μάζεμα στα αντίμετρα κατά της ακρίβειας. Την ίδια ώρα η έλλειψη αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων πρόκειται να φέρει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων, σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς ο πληθωρισμός τροφίμων τρέχει με αυξημένους ρυθμούς. Το αύριο για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους είναι αβέβαιο. Το ίδιο και για τους άμεσα πληγέντες της πλημμύρας, που έχασαν σπίτια και περιουσίες.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, και άλλα ζητήματα. Μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις ακόμα και στην ανοδική πορεία του τουρισμού. Υστερα από το μπαράζ καταστροφικών πυρκαγιών και τη βιβλική καταστροφή του «Ντάνιελ», κάποιοι ξένοι τουρίστες μπορεί να… προβληματιστούν στο αν η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει «ασφαλείς διακοπές» ελέω κλιματικής κρίσης.
ΟΙ κρίσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία μιας κυβέρνησης. Μπορούν όμως και να αναδείξουν ότι διαθέτει εξαιρετικές ικανότητες. Εξαρτάται από τον τρόπο πολιτικής διαχείρισης.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ένα συνολικό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, το οποίο δεν θα κολλήσει στην πιθανή απουσία πολιτικής βούλησης από κάποιους υπουργούς ή στη γραφειοκρατία. Δεν αρκούν μόνο τα χρήματα, ακόμα κι αν είναι πολλά.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ και η Πολιτική Προστασία να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της δύσκολης εποχής της κλιματικής κρίσης. Απαιτείται να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, τις οποίες ψελλίζουμε ή συζητάμε εδώ και δεκαετίες, αλλά ποτέ δεν προχωρούν.
Η γρήγορη και σωστή διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση θα κρίνει το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί την επόμενη ημέρα.