Αλλά όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες είναι διαπιστώσεις. Και όσοι έχουν την ευθύνη δεν βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις για να κάνουν διαπιστώσεις, αλλά για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κρίσεις.
ΓΙΑΤΙ οι δικαιολογίες μπορεί να είναι πιο ενοχλητικές από την καταστροφή που βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες.
ΜΠΟΡΕΙ κανείς να πει ότι η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική δεν είχαν αντιμετωπίσει παρόμοιες πυρκαγιές στη Ρόδο, στην Αλεξανδρούπολη και σε κάποια άλλα μέρη.
ΣΤΗΝ Πάρνηθα, όμως; Πόσες φορές έχει καεί; Και πόσες ακόμα θα καεί; Η Πάρνηθα, η Πεντέλη και ο Υμηττός, δεν είναι γνωστό ότι αποτελούν το περιβαλλοντικό θησαυροφυλάκιο της Αττικής; Οι Αρχές δεν πρέπει να έχουν προετοιμαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αφήσουν να γίνουν στάχτη;
ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ φορές, αν κάποιος δεν έχει να πει κάτι που να βγάζει νόημα, ίσως είναι καλύτερο να επιλέξει τη σιωπή. Ισως και την παραίτηση από τη θέση ευθύνης που κατέχει.
Περιμένοντας τον… M.A.G.A.*
ΜΠΟΡΕΙ να φταίνε οι ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Μπορεί να φταίνε ανεγκέφαλοι συμπολίτες μας, που καίνε ξερόχορτα ή ψήνουν μπάρμπεκιου σε συνθήκες καύσωνα και με επτά μποφόρ. Μπορεί να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών.
ΕΞΑΡΘΡΩΣΑΝ η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ. κάποια τέτοιου είδους εγκληματική οργάνωση; Υπάρχει περιφρούρηση στα κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα, π.χ. από μονάδες του στρατού; Υπάρχει 24ωρη παρακολούθηση με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας; Προφανώς και όχι, γιατί αν γινόταν κάτι από όλα αυτά, τότε θα είχαμε προλάβει κάποιες από τις καταστροφές.
ΚΑΙ, δυστυχώς, ας το δούμε κυνικά. Ο,τι κάηκε κάηκε φέτος. Του χρόνου, τι θα γίνει; Θα κάνουμε προσευχές, να μην έχουμε σαράντα βαθμούς με ισχυρούς ανέμους; Δεν πρόκειται να καταφέρουμε κάτι.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Εως το 2019 η χώρα μας -στην πραγματικότητα- δεν διέθετε μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Τώρα, χάρη στο «112» έχουμε ελάχιστες ανθρώπινες απώλειες σε σχέση με το μέγεθος του πύρινου ολέθρου.
ΠΡΕΠΕΙ, όμως, να προχωρήσουμε και στα επόμενα βήματα. Πολιτικοί και πολίτες έχουν διαπιστώσει ότι τα επιχειρησιακά σχέδια δράσης του παρελθόντος δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του νέου τύπου πυρκαγιών.
ΤΙ θα αλλάξει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι; Απαιτείται μια νέα φιλοσοφία. Ρηξικέλευθα μέτρα πρόληψης και καταστολής. Μέτρα, τα οποία δεν θα τα συζητήσουμε του χρόνου τον Μάιο, αλλά από το φετινό φθινόπωρο. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.