Τον Δεκέμβρη 2023, ηΛάουραΚοντρούτσαΚιόβεσι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, απήγγειλε κατηγορίες κατά 23 προσώπων,για την διαχείριση των κονδυλίων της σύμβασης 717, του 2014, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ. Θεώρησεδε «ως δυνητικούς υπόπτους πρώην υπουργούς».
Πανηγύρισαν στον ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβαν τα -τότε ενωμένα- ΦΕΚ του, να απαγγείλουν αυτά… τις καταγγελίες, εναντίον «των δυνητικών υπόπτων πρώην υπουργών». Ξεχνώντας ότι για πολιτικά πρόσωπα υπάρχει ορισμένη συνταγματική επιταγή. Δεν άρεσε στην κ. εισαγγελέα να στείλει την «έρευνα των δυνητικών» στη Βουλή. Ηθελε να κάνει μόνη της… δίκη. Αλλά ανακάλυψε ότι «το Σύνταγμα δεν την άφησε να ψάξει την αλήθεια και αυτό αντιβαίνει προς το ευρωπαϊκό δίκαιο». «Δεν ξέρω τι γίνεται στη Ρουμανία, αλλά στην Ελλάδα το Σύνταγμα αλλάζει με τη διαδικασία που προβλέπει το ίδιο. Δεν καταργείται από όποιον εμποδίζεται», της απάντησε ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών. Επομένως, οψέποτε γίνει συνταγματική αναθεώρηση, να καλέσουμε την κ. Κιόβεσι να δώσει τα φώτα της. Ενας πάνω ένας κάτω ερασιτέχνης «συνταγματολόγος», μικρή ζημία.
Πριν δέκα μέρες μάς επισκέφτηκε πάλι η κ. Κιόβεσι. Ούτε εμφανής ο σκοπός της επίσκεψης ούτε και «ποιοι» την προσκάλεσαν. Αλλά στη συνέντευξη που έδωσε στο ΦΕΚ -είμαστε γενικά ΣΥΡΙΖΑ- είπε: «Με εμπόδισαν να ψάξω την αλήθεια». «Η σύμβαση 717 και το δυστύχημα στα Τέμπη είναι ένα τραύμα». Αγνοώντας ότι ο θεσμός που υπηρετεί έχει σχέση με το οικονομικό έγκλημα, εξέφρασε τις ανησυχίεςγια την πορεία της δικαστικής έρευνας των αιτίων της τραγωδίας των Τεμπών. Δεν αρέσει στην κ. Κιοβέσι η ελληνική Δικαιοσύνη;
Οχι, δεν της αρέσει. Διαβάζοντας τη συνέντευξή της στο έγκριτο ΦΕΚ -είμαστε γενικά ΣΥΡΙΖΑ- για τη σύμβαση 717, μάλλον δεν την εμπόδισε κανείς. Για να ερευνήσει την τραγωδία στα Τέμπη, την εμποδίζει… ο θεσμός που υπηρετεί.
Πάμε από την αρχή. Η κ. Κιόβεσι διετέλεσε αρχεισαγγελέας της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη Ρουμανία, χώρα καταγωγής της. Απολύθηκε, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης. Φαίνεται, όμως να μην την ικανοποιούν τώρα τα καθήκοντα που προβλέπει ο ευρωπαϊκός θεσμός που υπηρετεί. Αλλά ποια είναι η ουσία; Η κ. Κιοβέσι κλήθηκε στην Αθήνα για να επαναλάβει τα «περί κράτους δικαίου» -ήτοι, το κατόρθωμα του Αρβανίτη, στην Ευρωβουλή! Το αφήγημα -εμφαντικά το σημειώνω- προωθείται εντόνως στα όργανα της Ε.Ε. και είναι επικίνδυνο για την αξιοπιστία της χώρας.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ωστόσο, η παράβαση καθήκοντος που διέπραξε η κ. εισαγγελέας έχει πειθαρχική και ποινική προσέγγιση. Αν απαλλαγεί των καθηκόντων της, να ασχοληθεί με την αξιολόγηση των συνταγμάτων των κρατών- μελών της Ε.Ε. Και τι καλύτερο από το να συστήσει… ΜΗΚΥΟ;