Η εμμονή τής υπουργού Εξωτερικών να ταυτίζεται με τη Μάργκαρετ Θάτσερ κινδυνεύει να της γίνει μπούμερανγκ, καθώς οι συγκρίσεις θα αρχίσουν από την πρώτη στιγμή. Η νέα αρχηγός των Τόρις θα χρειαστεί όλο το θάρρος και την αποφασιστικότητα της «Σιδηράς Κυρίας» για να αντιμετωπίσει την ύφεση, τον πληθωρισμό και τον κοινωνικό αναβρασμό, που απειλεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε ο τριπλασιασμός των λογαριασμών της ενέργειας και οι πολίτες με τους μικροεπιχειρηματίες προσπαθούν να καταλάβουν τι τους συμβαίνει.
Η μίμηση της Θάτσερ έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν η Λιζ Τρας φωτογραφήθηκε διαδοχικά δίπλα σε ένα τανκ, φορώντας ρωσικό καπέλο, στην Κόκκινη Πλατεία, και με μια μοτοσικλέτα Triumph. Ολα τα στιγμιότυπα παραπέμπουν σε ανάλογες φωτογραφίες της «βαρόνης του νεοφιλελευθερισμού». Μόνο που το ράσο δεν κάνει τον παπά. Αν η Θάτσερ είχε να αντιμετωπίσει τους ανθρακωρύχους του Αρθουρ Σκάργκιλ -τους οποίους και συνέτριψε-, η Τρας θα βρει απέναντί της οδηγούς τρένων, δικηγόρους, λιμενεργάτες, νοσηλευτές κι ένα σωρό άλλους εργαζομένους, που ξεκίνησαν ήδη τις απεργίες απαιτώντας σθεναρή κοινωνική πολιτική (μισθολογικές αυξήσεις, επιδόματα, ελαφρύνσεις, φορολόγηση του πλούτου κ.λπ.) για να επιβιώσουν με έναν πληθωρισμό 10%.
Mασκ, όπως Μπερεζόφσκι;
Η καταστολή αλά Θάτσερ θα είναι αυτοκτονία κι επιπλέον σήμερα η Βρετανία δεν μπορεί να νικήσει τη Ρωσία όπως το 1982 τους Αργεντινούς στα Φόκλαντ.
Στην Αγγλία του 2022 αναβίωσε η παιδική φτώχεια και χιλιάδες κόσμος συρρέει σε τράπεζες τροφίμων – όπως καλή ώρα την εποχή του Ντίκενς, που ξαναβγήκε στην επικαιρότητα χάρις στις άγνωστες επιστολές του.
Το να θέλεις να κυβερνήσεις τη Βρετανία αυτή την εποχή μοιάζει μάλλον με αποστολή καμικάζι. Αλλωστε, μετά το Brexit, όλοι αποδεικνύονται αναλώσιμοι (Τερέζα Μέι, Μπόρις Τζόνσον). Μια ακόμη κατά φαντασία Θάτσερ δεν θα κάνει τη διαφορά.