Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καλπάζει καθημερινώς, καθώς οι αγορές έχουν μπει σε μία ξέφρενη κούρσα που σαρώνει προβλέψεις και κυρίως απορροφά δημόσιους πόρους και διαθέσιμα εισοδήματα.
Τα ομόλογα της ευρωζώνης, όπως και των Ηνωμένων Πολιτειών, επιστρέφουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι αρνητικές τιμές του πρόσφατου παρελθόντος μοιάζουν μακρινή ανάμνηση.
Ολοι περιμένουν τα χειρότερα και οι προειδοποιήσεις για έναν σκληρό χειμώνα πληθαίνουν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόσφατα μίλησε για το τέλος της αφθονίας, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς αναζητεί μέχρι και στον μακρινό Καναδά φυσικό αέριο για να καλύψει τις ανάγκες της βιομηχανίας αλλά και να αποφύγει το δελτίο στη θέρμανση των νοικοκυριών, στην Ιταλία η εκτίναξη των τιμών συμβαδίζει με την αβεβαιότητα της προεκλογικής περιόδου.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία, οι ευθύνες του Βερολίνου που εδώ και 15 χρόνια είχε δώσει αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να έχει φτηνό μοσχοβίτικο αέριο είναι τεράστιες, όπως και τα προβλήματα που έχει τώρα μπροστά του ο Σολτς.
Το κόστος για την Ευρώπη υπολογίζεται μέχρι τώρα στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή το ετήσιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Goldman Sachs, εάν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αναγκαστούν να επωμιστούν τις αυξημένες δαπάνες ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, θα πρέπει να πληρώνουν 470 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο, αύξηση της τάξης του 290% από το 2020.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Το ντόμινο της ενεργειακής κρίσης χτυπά ευθέως την πραγματική οικονομία. Οι φόβοι για απότομη όσο και μακρά ύφεση στην ευρωζώνη από το τέλος του έτους είναι υπαρκτοί, ιδίως εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της ολικής διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη θερινή ραστώνη της γραφειοκρατίας, που μάλλον δεν διαταράσσεται με τίποτα, προγραμματίζει για τις 9 Σεπτεμβρίου έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ενιαία και συντονισμένη δράση απέναντι στην ενεργειακή θύελλα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της Ελλάδας και άλλων μεσογειακών χωρών για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της χονδρικής τιμής ενέργειας κερδίζει έδαφος, ώστε να υπάρξει μία εκλογίκευση της αγοράς.
Το βέβαιο είναι ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, κάθε χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες που υπερβαίνουν τις δημοσιονομικές της αντοχές, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι εθνικό.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ελπίζουμε ότι το πάθημα του 2009 έγινε μάθημα. Στις τέλειες καταιγίδες δεν βγαίνεις στο ξέφωτο, όπως έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα, αλλά μένεις προστατευμένος. Και η πολιτική σταθερότητα είναι πολύτιμη σε τέτοιους σύνθετους καιρούς, όπως και οι δημοσιονομικές πολιτικές που ευνοούν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και συγκεντρώνουν δυνάμεις για τον δύσκολο χειμώνα.
Αρκεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το τέλος της αφθονίας μην καταγραφεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής και το τέλος της κοινής λογικής απέναντι στην ενεργειακή επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία.