Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η διακυβέρνηση είναι μία διαρκής περίοδος διαχείρισης κρίσεων. Στα 4,5 χρόνια που βρίσκεται στο Μαξίμου έχει κληθεί να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις. Από το Μεταναστευτικό (θυμηθείτε τις συμπλοκές κατοίκων της Μυτιλήνης με δυνάμεις των ΜΑΤ το φθινόπωρο του 2019) μέχρι τα γεγονότα του Εβρου και από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, η χώρα πέρασε από δύσκολες στιγμές.
Η Ελλάδα στάθηκε όρθια, η οικονομία όχι μόνο δεν κατέρρευσε υπό το βάρος των αλλεπάλληλων κρίσεων αλλά μπήκε σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και αναβάθμισης από τους επενδυτικούς οίκους, επειδή οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την ηγεσία ήταν ορθολογικές χωρίς αστερίσκους και δισταγμούς.
Στο Μεταναστευτικό αποκρούστηκαν τα σχέδια εργαλειοποίησης και παρά την αύξηση των ροών τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τις εικόνες της περιόδου 2015-2016. Στη διάρκεια της πανδημίας η χώρα μας διέθεσε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης στην Ευρώπη, για να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και να ενισχύσει τα νοικοκυριά. Ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι ύστερα από μία μεγάλη περίοδο μνημονιακών περικοπών δεν θα άντεχε η πραγματική οικονομία ένα ακόμη σοκ λόγω της πολύμηνης καραντίνας, εάν δεν υπήρχε ουσιαστική στήριξη. Η επιλογή αυτή δικαιώθηκε από τα πράγματα, από τη βαθιά ύφεση του 2020 περάσαμε στην εκρηκτική ανάπτυξη της περιόδου 2021-2023 και στη σημαντική μείωση της ανεργίας.
Ταυτόχρονα αναβαθμίσθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στη ευρύτερη περιοχή, ενισχύθηκε η αμυντική μας θωράκιση και υπήρξαν συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Οσο κι αν ειρωνεύονται ορισμένοι της Αριστεράς που είναι «με τον άνθρωπο», η Ελλάδα σε αυτό το διάστημα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και στο Ουκρανικό αλλά και στο Μεσανατολικό στηρίζοντας πάντα τις αποφάσεις του ΟΗΕ και συντασσόμενη με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τώρα η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μία κρίση που έχει εισαγόμενα αίτια, αλλά αποκαλύπτει και εγχώριες παθογένειες. Η ακρίβεια στα τρόφιμα εξακολουθεί να είναι υψηλή, ο σχετικός δείκτης αυξάνεται με διψήφια ποσοστά μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Το λάδι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς οι τιμές μπορούν να διπλασιασθούν μέσα σε λίγους μήνες λόγω της χαμηλής παραγωγής στην Ισπανία και της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών.
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μέτρα κατά των φαινομένων αισχροκέρδειας από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους που πωλούν τα ίδια προϊόντα σε τιμές υψηλότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, η αδιαφάνεια που επικρατεί στη διαμόρφωση των τιμών από τον παραγωγό στον καταναλωτή και από τον εισαγωγέα έως τα ράφια των σούπερ μάρκετ κρύβει αδικαιολόγητες αυξήσεις.
Γι’ αυτό απαιτούνται τομές ώστε να εξαλειφθούν οι θύλακες ακρίβειας σε βασικά είδη, η κυβέρνηση επανεξελέγη γιατί οι πολίτες έκριναν ότι είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και τώρα είναι ο καιρός για δράση κατά των κυκλωμάτων ακρίβειας.
Σημαντική πτώση της ανεργίας
Στο περιθώριο της δύσκολης ειδησεογραφίας γύρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή διακρίναμε τη θετική εξέλιξη στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ (ο παλαιός ΟΑΕΔ) οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 836.713 καταγράφοντας μείωση κατά 6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, αλλά και κατά 6,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Η καλή πορεία του τουρισμού με υψηλές πληρότητες και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες συνέβαλε σημαντικά ώστε να τονωθεί η ζήτηση εργασίας και να μην υπάρξει αναζωπύρωση της ανεργίας μετά την αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου. Σημειώνουμε ότι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ δεν συμπίπτουν με εκείνα της Στατιστικής Αρχής, όπου ο αριθμός των ανέργων είναι σημαντικά μικρότερος, γιατί υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια ορισμού της ανεργίας.