Η απόφαση της κυβέρνησης δεν ήταν εύκολη, λόγω των παραδοσιακά καλών σχέσεων της Αθήνας με τη Μόσχα, αλλά συνιστούσε μονόδρομο, όταν μάλιστα δίπλα μας έχουμε έναν γείτονα που ούτε στιγμή δεν έχει κρύψει τις αναθεωρητικές του επιβουλές.
Οσοι «θαυμάζουν» την επιτήδεια ουδετερότητα της Τουρκίας μάλλον δεν αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, βρίσκεται πάντα στο πλευρό του αμυνόμενου, εν προκειμένω του Κιέβου, και δεν μπορεί να αποδεχθεί αλλαγή συνόρων είτε πρόκειται για τη μεθόριο της Ουκρανίας είτε για τη μακρινή και φιλήσυχη Πορτογαλία.
Στην ουσία, αυτές οι «κόκκινες γραμμές» αποτελούν τη βάση για τις εθνικές μας θέσεις στο ζήτημα του Κυπριακού, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, προκαλεί απορία η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι αχρείαστη και ένας λόγος που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση». Εύλογα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ζήτησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί εάν η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί και την επίσημη θέση του κόμματος, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Τουρκία παζαρεύει στο ΝΑΤΟ τους όρους συμμετοχής στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Γιατί, αν η Κουμουνδούρου πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιταχθεί στη βούληση δύο κρατών να ενταχθούν στη Συμμαχία για να μη δυσαρεστηθούν ο Πούτιν και οι «σύμμαχοί» του, τότε υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό.
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
Ομως, εκτός από τη θέση Τζανακόπουλου, που μπορεί να είναι και προϊόν της κοντόφθαλμης αντιπολιτευτικής γραμμής, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο Euractiv τόνισε ότι «ανεξάρτητα από την ένταση που προκαλεί η Τουρκία, είναι αμεριμνησία της ελληνικής κυβέρνησης να μην επιδιώκει να κρατάει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας».
Αλήθεια, ο κ. Τσίπρας υπονοεί ότι ευθύνεται η Αθήνα για το «Μητσοτάκης, γιοκ» του Ερντογάν μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο; Σε αυτά τα θέματα δεν χωρούν αμφισημίες, ούτε κομματικές σκοπιμότητες, και για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τοποθετηθεί και να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Καταδίκη, αλλά «λειψή»
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε ως απαράδεκτη τη στοχοποίηση πολιτικών προσώπων, όπως συνέβη με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, μετά τη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών έξω από το σπίτι του, όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν η γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά. Ορθή η κίνηση, παρά το γεγονός ότι στη σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται ότι στελέχη του κόμματος είχαν βρεθεί αντιμέτωπα με αντίστοιχες πρακτικές, χωρίς η Ν.Δ. να τις καταδικάσει.
Ωστόσο, η «καταδίκη» των πρακτικών στοχοποίησης πολιτικών από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι «μισή», γιατί εκτός από τους αντιεμβολιαστές που διαδήλωναν έξω από το σπίτι του υπουργού, ο Θάνος Πλεύρης βρέθηκε στο στόχαστρο και του Παύλου Πολάκη με fake news σχετικά με το «πόθεν έσχες». Ο Πολάκης κατήγγειλε τον Πλεύρη ότι μέσα σε 2 χρόνια «πλούτισε» και απέκτησε μεγάλο αριθμό ακινήτων. Οταν ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι τα νέα περιουσιακά στοιχεία που προστέθηκαν στη δήλωση «πόθεν έσχες» προέρχονταν, δυστυχώς, από την κληρονομιά της μητέρας του, που έφυγε από τη ζωή, ο αψύς Σφακιανός δεν επανόρθωσε, αλλά συνέχισε τις καταγγελίες. Για αυτή την περίπτωση δεν είδαμε ανακοίνωση καταδίκης από την Κουμουνδούρου.