Αναγνώρισε το λάθος επισημαίνοντας ότι μπορεί στην επίμαχη παρακολούθηση να ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία βάσει του θεσμικού πλαισίου της προηγούμενης κυβέρνησης και κατόπιν εισαγγελικής έγκρισης, ωστόσο η ενέργεια αυτή ήταν πολιτικά μη αποδεκτή, καθώς προκάλεσε ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Σημείωσε την ανάληψη ευθύνης απομακρύνοντας τον διοικητή της ΕΥΠ και αποδεχόμενος την παραίτηση του γενικού γραμματέα του Γραφείου του, όπως επίσης και την ανυπαρξία προστατευτικών φίλτρων στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της ΕΥΠ, όπως είχε γράψει χθες ο «Ελεύθερος Τύπος», ζητώντας προτάσεις από τα κόμματα για τη βελτίωση της επιχειρησιακής της επάρκειας και την επαναξιολόγηση του πλαισίου ελέγχου της.
Ταυτόχρονα όμως δεν μηδένισε την προσφορά των μυστικών υπηρεσιών στην αντιμετώπιση απειλών όπως συνέβη στον Εβρο και στο Αιγαίο, όταν οι κρατικές Αρχές αξιοποίησαν την αξιόπιστη πληροφόρηση που είχαν για τις κινήσεις της απέναντι πλευράς. Κάθε χώρα χρειάζεται αποτελεσματικές υπηρεσίες ασφαλείας, ιδίως εμείς που δεχόμαστε πιέσεις λόγω του μεταναστευτικού και ευθείες απειλές της εθνικής μας κυριαρχίας.
Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να προτάξει δικαιολογίες θυμίζοντας τα περί «νόμιμου και ηθικού», ούτε να ρίξει το φταίξιμο στον «παθόντα», όπως ανοήτως γίνεται από επιπόλαια και ανεύθυνα μικροστελέχη, αλλά ανέλαβε το βάρος του λάθους.
Δέχθηκε ότι έχασε μία μάχη, αλλά προτίθεται να αγωνιστεί για να κερδίσει τον πόλεμο κόντρα σε χρόνιες παθογένειες, όπως έχει πράξει και σε άλλες δύσκολες στιγμές για την κυβέρνηση.
Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της αστάθειας, όταν ο κόσμος κινείται στην κόψη του ξυραφιού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ένταση στην Ταϊβάν και την έξαρση της ενεργειακής κρίσης. Η κυβέρνηση έσφαλε και χρεώνεται το κόστος, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο λογαριασμός να πάει στη χώρα. Υπάρχουν πολλοί εκτός συνόρων που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και την αποδυνάμωση των υπηρεσιών ασφαλείας, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ρίχνει νερό στο μύλο τους.
Oι εκλογές των social media στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός έκανε την αυτοκριτική του και δείχνει αποφασισμένος μέσα από μία αστοχία να προχωρήσει τις απαραίτητες αλλαγές στην ΕΥΠ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιας βαρύτητας πολιτικά λάθη, ενώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα οριστούν αυστηρότερες δικλίδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις τηλεφωνικών γραμμών.
Η Εξεταστική Επιτροπή, που θα συσταθεί τον Σεπτέμβριο, έχει καθήκον να διερευνήσει τα πάντα σχετικά με την παρακολούθηση σε βάρος του Ανδρουλάκη, όμως δεν πρέπει να μετατραπεί σε παιχνίδι κομματικών σκοπιμοτήτων.
Αυτό θα φανεί στην πορεία, το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έλαβε ένα σοβαρό μάθημα μέσα από το πάθημα των τελευταίων ημερών και οφείλει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος καθώς πλησιάζουμε προς τη χρονιά των εκλογών.
Εάν οι αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ κινηθούν προς την κατεύθυνση του δημοκρατικού ελέγχου και της λογοδοσίας, το όφελος θα είναι σημαντικό για τη χώρα, προς απογοήτευση όσων ποντάρουν στην αστάθεια και όσων θέλουν αποδυναμωμένες τις υπηρεσίες ασφαλείας.