Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΑΥΤΟΣ είναι ο πόλεμος. Πλέον έχουν διαλυθεί και οι τελευταίες αμφιβολίες όσων απορούσαν για το αν γίνονται μάχες και καταστροφές στην Ουκρανία.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, και κάποιες πρωτοφανείς εικόνες άλλου τύπου από το Λβιβ και την Οδησσό που προκαλούν δέος. Κρατικοί φορείς και ιδιώτες κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους.
«ΝΤΥΝΟΥΝ» τα αγάλματα με σακιά από άμμο και προστατευτικές σκαλωσιές. Βάζουν ειδικά υφάσματα για προστασία στα βιτρό εκκλησιών. Μεταφέρουν έργα τέχνης από τις αίθουσες των μουσείων σε υπόγεια καταφύγια.
ΔΕΝ γνώριζα πολλά πράγματα για την Ουκρανία, πέρα από το Κίεβο, την ελληνικού ενδιαφέροντος Οδησσό και το Τσέρνομπιλ λόγω του πυρηνικού ατυχήματος.
ΤΟ κέντρο του Λβιβ χαρακτηρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η ένταξή του έγινε το 1988 και η UNESCO ανέφερε ότι «η πόλη Λβιβ, που ιδρύθηκε στα τέλη του Μεσαίωνα, ήταν ένα ακμάζον διοικητικό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο για αρκετούς αιώνες. Ο μεσαιωνικός χαρακτήρας, η αστική τοπογραφία έχουν διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφα».
Σκάκι για τρεις
Ο Ρόμαν Λουκσχάιτερ, γενικός γραμματέας της γερμανικής επιτροπής της UNESCO, δήλωσε πως «όταν η πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύει αφορά την πολιτιστική ταυτότητα μιας χώρας, αλλά και την κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ανησυχώ για τα επτά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που βρίσκονται στην Ουκρανία. Οπως ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, το ιστορικό κέντρο της πόλης του Λβιβ, η αρχαία πόλη της Χερσώνας και η Χώρα της, η οποία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα».
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως οι πολιτιστικοί θησαυροί προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά όταν ο εισβολέας παραβιάζει κατάφωρα κάθε τυπική και ουσιαστική έννοια Δικαίου και κανόνων αδιαφορώντας για τα σύνορα και τους αμάχους, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα σεβαστεί τα πολιτιστικά μνημεία.
ΟΙ εικόνες προστασίας των μνημείων, όμως, δείχνουν και κάτι άλλο. Οταν οι Ουκρανοί πολίτες γνωρίζουν πως την επόμενη ημέρα μπορεί να μη ζουν ή να μην έχει υπόσταση το κράτος τους και δείχνουν τέτοιο ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά τους, τότε αποδεικνύουν και το μεγαλείο της ανθρωπότητας.
Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr