Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η στρατιωτική υπεροπλία της Μόσχας είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στο επιχειρησιακό πεδίο, ο Πούτιν είναι ήδη ηττημένος σε πολλά επίπεδα.
Πρώτον, με την αιφνιδιαστική επίθεση που διέταξε κατά της Ουκρανίας, αλλά και τις απειλές που εκτόξευσε κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ξύπνησε ύστερα από «χειμερία νάρκη» αρκετών ετών τον ευρωατλαντικό «γίγαντα». Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεν είχε άδικο όταν αποκαλούσε το ΝΑΤΟ «κλινικώς νεκρό», όμως τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία αποτελεί πλέον τον βασικό οργανισμό των χωρών της Δύσης απέναντι στη ρωσική απειλή και αυτό δεν είναι αμελητέο. Ηδη οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία και ταυτόχρονα να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες απέναντι στον κοινό εχθρό. Η Γερμανία ξεπέρασε τους δισταγμούς και τις ίσες αποστάσεις, αποφασίζοντας να ενισχύσει στρατιωτικά το Κίεβο, ενώ το ίδιο έπραξαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Δεύτερον, η κοινή γνώμη, που μέχρι τώρα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης τηρούσε ουδέτερη ή ακόμα και θετική απέναντι στη Ρωσία, έχει αλλάξει άρδην θέση. Οι πολίτες βλέπουν στα τηλεοπτικά δίκτυα την ωμότητα με την οποία ο Πούτιν θέλει να αλλάξει το χάρτη της Ευρώπης και αντιλαμβάνονται ότι η ασφάλειά τους περνά μέσα από την αντιμετώπιση τέτοιων αυταρχικών καθεστώτων. Ειδικά για εμάς στην Ελλάδα, ο Πούτιν έχαιρε συνολικά εκτίμησης για τον τρόπο με τον οποίο χειριζόταν τα διπλωματικά ζητήματα. Τώρα η εικόνα της Ρωσίας στα μάτια των Ελλήνων είναι διαφορετική, ο αναθεωρητισμός της Μόσχας που μπορεί να βρει μιμητές στη γειτονική μας Τουρκία προκαλεί ανησυχία και ταυτόχρονα αποτροπιασμό. Η Ελλάδα δεν θα διαταράξει φιλικές σχέσεις, όμως δεν μπορεί να παριστάνει τον επιτήδεια ουδέτερο όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, μιλώντας για ιστορικά λάθη τα οποία θέλησε να «διορθώσει» διά των όπλων.
Τρίτον, σε οικονομικό επίπεδο, η Μόσχα μπορεί τώρα να αισθάνεται ασφαλής, καθώς έχει γεμίσει το θησαυροφυλάκιό της πουλώντας τους προηγούμενους μήνες φυσικό αέριο σε υψηλές τιμές και ταυτόχρονα να θεωρεί ότι μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με το Πεκίνο, ωστόσο οι κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση θα χτυπήσουν καίρια τη ρωσική οικονομία. Η αποβολή της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών Swift ουσιαστικά θέτει εκτός λειτουργίας το τραπεζικό σύστημα της χώρας και καθιστά αφερέγγυο το ρούβλι. Το γεγονός ότι κάθε ρωσικό περιουσιακό στοιχείο εντάσσεται στη μαύρη λίστα της Δύσης αποτελεί καίριο χτύπημα για τις ρωσικές επιχειρήσεις και την ολιγαρχία της Μόσχας. Το κόστος θα είναι σημαντικό και για την Ευρώπη, όμως για πρώτη φορά ύστερα από αρκετές δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργεί συντεταγμένα προκειμένου να αντιμετωπίσει μία μεγάλη απειλή κατά χωρών-μελών της.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Τέταρτον, σε στρατιωτικό επίπεδο, η αντίσταση των Ουκρανών ανεβάζει στα ύψη το λογαριασμό που θα πρέπει να πληρώσει η Μόσχα για να συντηρεί την πολεμική της μηχανή. Οι απειλές που έχει εκτοξεύσει η Ρωσία κατά των Σκανδιναβικών χωρών αναμένεται να κινητοποιήσουν τη Δύση, που θα υποχρεωθεί να δράσει συλλογικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κοινό εχθρό. Διπλωματικά, ο Πούτιν μπορεί να ρίξει το αμέσως επόμενο διάστημα γέφυρες, όμως πλέον θεωρείται από Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες ως ένας αναθεωρητής ηγέτης που δεν διστάζει να προκαλέσει έναν πόλεμο παραβιάζοντας Διεθνές Δίκαιο και ειρηνευτικές συνθήκες.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Μόσχα θα βγει ζημιωμένη μετά την απόφαση του Πούτιν να αιματοκυλήσει την Ουκρανία. Συσπείρωσε τη Δύση, που αντιλαμβάνεται ότι απέναντί της έχει έναν αντίπαλο που απειλεί ανθρώπινες ζωές και, κυρίως, κατακτήσεις δεκαετιών σε σχέση με τη Δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία.
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr